Τουρκία: Νέο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Νέο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Οσμάν Καβαλά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την αθώωση και την δικαστική εντολή αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά για τον φερόμενο ρόλο του στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου στο πλαίσιο έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σε ανακοίνωση του, το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης διευκρίνισε ότι διέταξε τη σύλληψη του Καβαλά σε σχέση με έρευνα σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Το νέο ένταλμα σύλληψης, που είναι πιθανό να προκαλέσει νέο κύμα οργής στην χώρα, έρχεται μετά την αθώωση του επιχειρηματία και οχτώ άλλων κατηγορουμένων νωρίτερα την Τρίτη, στη δίκη τους για την εμπλοκή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Ο Καβαλά κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση, οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις εναντίον του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατούνταν για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση της έκδοσης νέου εντάλματος σύλληψης προκάλεσε σοκ στους υποστηρικτές του Καβαλά που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα εστιατόριο κοντά στη φυλακή.

Ένα πέπλο σιωπής έπεσε ξαφνικά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και ο καθένας είχε τα μάτια του στραμμένα στις τηλεοράσεις ή στο τηλέφωνο του, όπως τόνισε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν ήταν αμέσως σαφές αν ο Καβαλά θα αποφυλακιστεί προτού συλληφθεί αμέσως ή αν θα τεθεί υπό κράτηση χωρίς να εγκαταλείψει τη φυλακή.

Ενώ η αθώωση του επιχειρηματία και ακτιβιστή χαιρετίστηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από αρκετές ξένες χώρες, η έκδοση ενός νέου εντάλματος σύλληψης ενδέχεται να προκαλέσει χιονοστιβάδα επικρίσεων.

Η δίκη μετά την οποία αθωώθηκε ο Τούρκος φιλάνθρωπος θεωρήθηκε ως έμβλημα της καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών από τον πρόεδρο Ερντογάν. Επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης αμφισβητούν την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων, ιδιαίτερα μετά την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή