Προειδοποίηση της Μόσχας στον Ερντογάν

Προειδοποίηση της Μόσχας στον Ερντογάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αυτή τη φορά εναντίον του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ, είναι πλέον απλώς «θέμα χρόνου», ύστερα από το αδιέξοδο στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για την κρίση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Αυτό τόνισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του «έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για να ξεκινήσει τις δικές της επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες που έχει στη διάθεσή του το συριακό καθεστώς για να σταματήσει την επίθεσή του στο Ιντλίμπ. Αυτές είναι οι τελευταίες προειδοποιήσεις μας». Ο Ταγίπ Ερντογάν αξιώνει από τον Μπασάρ Ασαντ να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών συμμάχων της Αγκυρας μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ηδη η Αγκυρα έχει στείλει στο Ιντλίμπ χιλιάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα και δυνάμεις πυροβολικού, που περιμένουν διαταγές για να αναλάβουν δράση. Στη χθεσινή ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα συνεχιστούν, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «απέχουμε πολύ από το να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας στον Ερντογάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, τον κάλεσε να αναλογιστεί ότι «μια επιχείρηση (της Τουρκίας) εναντίον των νόμιμων συριακών αρχών και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι δεν έχει σχεδιαστεί κάποια συνάντηση, ούτε καν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Ερντογάν για τη διευθέτηση της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, όπου επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στον Μπασάρ Ασαντ έναντι των απειλών που δέχεται από τον Ερντογάν. «Είναι απολύτως φυσικό ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις τους για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, απάντησαν στις απαράδεκτες προκλήσεις», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη έμφαση στη χθεσινή αεροπορική πτήση ανάμεσα στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, την πρώτη μετά το 2012, όταν μεγάλο μέρος του Χαλεπίου έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Η αεροπορική επανασύνδεση των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Συρίας ήταν μια κίνηση ισχυρής συμβολικής σημασίας, λίγες ημέρες μετά την προέλαση του κυβερνητικού στρατού στην ύπαιθρο της επαρχίας Χαλεπίου, η οποία χάρισε στις κυβερνητικές δυνάμεις τον έλεγχο του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Μ5, που συνδέει οδικά τη Δαμασκό με το Χαλέπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή