Στις 17 Μαρτίου ξεκινάει η δίκη Νετανιάχου

Στις 17 Μαρτίου ξεκινάει η δίκη Νετανιάχου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Στις 17 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να αρχίσει η δίκη του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου που κατηγορείται για διαφθορά, ρίχνοντας βαριά σκιά στην προεκλογική εκστρατεία και περιορίζοντας τις ελπίδες του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Στον Νετανιάχου ασκήθηκαν διώξεις τον Νοέμβριο για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παθητική δωροδοκία σε σειρά σκανδάλων. Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι αποδέχθηκε πλουσιοπάροχα δώρα από δισεκατομμυριούχους φίλους του και για την ψήφιση ευνοϊκών νόμων προς όφελος μεγιστάνων των μέσων ενημέρωσης, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα θετική κάλυψη από τα Μέσα τους. Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες.

Οι εκλογές της 2ας Μαρτίου είναι οι τρίτες στο Ισραήλ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν θα αναδείξουν –για ακόμη μία φορά– κυβερνητική πλειοψηφία. Την παραπομπή του Νετανιάχου ενώπιον της Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «θλιβερή είδηση» ο κεντρώος αντίπαλος του κατηγορουμένου, Μπένι Γκαντς, επισημαίνοντας ότι αυτό θα εμποδίσει τον πρωθυπουργό να εστιάσει στα καθήκοντά του. «Ο Νετανιάχου θα ασχολείται τώρα μόνο με τα προβλήματά του και δεν θα έχει την ικανότητα να φροντίσει τα συμφέροντα των Ισραηλινών πολιτών», είπε ο Γκαντς.

Ο «Μπίμπι», όπως είναι ευρέως γνωστός ο Νετανιάχου, επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στην εξουσία, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία της πρωθυπουργικής ασυλίας, ενώ εμφανίζεται ως θύμα σκευωρίας με θύτες την αστυνομία και την εχθρική εισαγγελία. Εάν ο Νετανιάχου υποχρεωθεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, θα δικαστεί ως απλός πολίτης, καθώς η Κνέσετ απέρριψε τον περασμένο μήνα το αίτημά του για βουλευτική ασυλία. Την ίδια στιγμή, ακόμη και μέλη του συνήθως πειθαρχημένου κόμματος Λικούντ απειλούν να μη στοιχηθούν πίσω από τον Νετανιάχου, επιλέγοντας τον Γκαντς ή άλλο πολιτικό πρόσωπο ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή