«Νίπτει τας χείρας» της η Αγκελα Μέρκελ

«Νίπτει τας χείρας» της η Αγκελα Μέρκελ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την πρόθεσή της να μην αναμειχθεί στην ανάδειξη νέου επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU ανακοίνωσε χθες η καγκελάριος Μέρκελ, μετά την παραίτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ από την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος.

«Ξεκαθάρισα ότι δεν θα αναμειχθώ στην κούρσα για την ηγεσία του CDU στο μέλλον και ότι δεν θα είμαι υποψήφια για την καγκελαρία», είπε η κ. Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία, λέγοντας ότι ο καγκελάριος πρέπει να είναι και πρόεδρος του κόμματος.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του CDU ανακοίνωσε, όμως, χθες ο βουλευτής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προκαλώντας την έκπληξη της κομματικής ηγεσίας. Ο Ρέτγκεν είναι ο τέταρτος κατά σειρά διεκδικητής της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών, μετά την ανακοίνωση του εσωκομματικού αντιπάλου της Μέρκελ και άτυπου ηγέτη της δεξιάς πτέρυγας, Φρίντριχ Μερτς. Ο Ρέτγκεν εμφανίσθηκε χθες ως επικεφαλής κεντρώας «φράξιας», υπογραμμίζοντας ότι το CDU πρέπει να παραμείνει μακριά από τα αριστερά και δεξιά ιδεολογικά άκρα, λέγοντας όμως ότι το κόμμα οφείλει να αφουγκρασθεί τις ανησυχίες των απογοητευμένων ψηφοφόρων που στράφηκαν στην ακροδεξιά AfD. Ο Ρέτγκεν θεωρείται ανοικτός σε προτάσεις συνεργασίας με τους Πράσινους. Την ηγεσία του CDU διεκδικούν επίσης ο συντηρητικός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο κεντρώος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ και ο ηγέτης του «αδελφού» κόμματος του CDU, του βαυαρικού CSU, Μάρκους Ζέντερ.

Εν τω μεταξύ, την πρόταση του αριστερού πρώην πρωθυπουργού του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, για σύσταση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης 70 ημερών υπό την Κριστίνε Λίμπερνεχτ του CDU απέρριψε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην τοπική Βουλή. Αντίθετα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρότειναν τη δημιουργία μόνιμου αλλά μεταβατικού κυβερνητικού συνασπισμού στη Θουριγγία μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών στο κρατίδιο. Η 61χρονη Λίμπερνεχτ, η οποία υπήρξε πρωθυπουργός του κρατιδίου μεταξύ 2009 και 2014, είναι πρόθυμη να «λύσει τον γόρδιο δεσμό» αναλαμβάνοντας την υπηρεσιακή πρωθυπουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή