Μέρκελ: δηλητήριο ο ρατσισμός

Μέρκελ: δηλητήριο ο ρατσισμός

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

XANAOY. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε χθες το «δηλητήριο του ρατσισμού» μετά τη μαζική δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα το βράδυ της Τετάρτης στη γερμανική πόλη Χάναου, ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έσπευσε χθες στην πόλη για να παραστεί στην τελετή μνήμης των θυμάτων.

Ο 43χρονος Γερμανός δράστης σκότωσε εννέα ανθρώπους σε δύο μπαρ, προτού επιστρέψει στο σπίτι του, πυροβολήσει την 72χρονη μητέρα του και αυτοκτονήσει. «Είναι μία από τις πιο πικρές στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας μας», δήλωσε ο δήμαρχος του Χάναου, πόλης 95.000 κατοίκων, κοντά στη Φρανκφούρτη, Κλάους Καμίνσκι. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αλληλεγγύη». Ο πατέρας του δράστη δεν τραυματίστηκε και συνεργάζεται με τις Αρχές.

«Στην ιστοσελίδα του δράστη βρέθηκαν μηνύματα και κάποιου είδους μανιφέστο που, πέρα από συγκεχυμένες σκέψεις και μπερδεμένες θεωρίες συνωμοσίας, δείχνουν βαθύτατα ρατσιστικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας, Πέτερ Φρανκ. Η οπλοφορία δεν είναι συνηθισμένη στη Γερμανία, αλλά ο 43χρονος κατείχε διάφορα όπλα με νόμιμη άδεια, μεταξύ αυτών και τρία πιστόλια 9 χιλιοστών, ως ερασιτέχνης σκοπευτής.

Η δολοφονική ψυχική διαταραχή, που ήταν εμφανής από το «μανιφέστο», δεν είχε γίνει αντιληπτή ούτε είχε συνδυαστεί με το γεγονός ότι οπλοφορούσε νομίμως. Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας Spiegel, ο δράστης, ο οποίος δήλωνε ότι οι κάτοικοι δεκάδων χωρών πρέπει «να εξολοθρευτούν μέχρις ενός» και ώμνυε στο όνομα μιας υποτιθέμενης «φυλετικής καθαρότητας», ήταν άγνωστος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στο 24σέλιδο «μανιφέστο» του, που βρισκόταν αναρτημένο από τις 20 Ιανουαρίου, δεν αναφέρονταν συγκεκριμένα σχέδια για διάπραξη ρατσιστικών δολοφονιών.

Τα τυχαία θύματα ήταν ηλικίας από 21 έως 44 ετών. Πέντε ήταν τουρκικής καταγωγής, ένας ήταν Τσιγγάνος, ενώ οι υπόλοιποι κατάγονταν από την Πολωνία, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν. Ενας από τους τραυματίες είπε στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TRT ότι είχε μόλις φθάσει στο μπαρ Midnight, που προσφέρει ναργιλέ, με την παρέα του, είχαν δώσει την παραγγελία τους, όταν άκουσαν πυροβολισμούς. «Τον είδα να μπαίνει. Πήγε στην άλλη πλευρά και τους σκότωσε όλους. Μετά ήρθε σε εμάς και άρχισε να μας πυροβολεί», είπε. Εν συνεχεία, ο δράστης πήγε στο γειτονικό μπαρ Arena, όπου επίσης άνοιξε πυρ.

Πριν από λίγους μήνες, ακροδεξιός σκότωσε δύο ανθρώπους στην πόλη Χάλε, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σπείρει τον τρόμο στη γεμάτη κόσμο συναγωγή της πόλης την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, ενώ τον Ιούνιο του 2019, ο συντηρητικός πολιτικός Βάλτερ Λίμπκε, ο οποίος βρισκόταν σε ακροδεξιά «λίστα θανάτου», δολοφονήθηκε στην πόλη Κάσελ. Την περασμένη εβδομάδα, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση ακροδεξιάς οργάνωσης με τη σύλληψη 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

«Αυτό το δηλητήριο υπάρχει στην κοινωνία μας και ευθύνεται για πάρα πολλά εγκλήματα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στα παραπάνω περιστατικά, αλλά και στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση NSU που σκότωνε επί χρόνια άτομα με ξένη καταγωγή, ανάμεσά τους και έναν Ελληνα, χωρίς να γίνεται αντιληπτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή