«Στα σχοινιά» ο Μπλούμπεργκ στο ντιμπέιτ

«Στα σχοινιά» ο Μπλούμπεργκ στο ντιμπέιτ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Ομαδικά πυρά αντιμετώπισε στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Τετάρτης ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του να τον κατηγορούν για τις προεκλογικές του σπατάλες και να υπενθυμίζουν παλαιότερες αμφιλεγόμενες ρατσιστικές και φαλλοκρατικές δηλώσεις του. Στο ασυνήθιστα βίαιο ντιμπέιτ, που έδωσε για πρώτη φορά στους ψηφοφόρους μια εικόνα του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα, ο Μπλούμπεργκ έμοιαζε να νιώθει άβολα, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να υπερασπιστεί την πορεία του και επιμένοντας ότι αποτελεί τον καταλληλότερο αντίπαλο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, Εϊμι Κλόμπουτσαρ, Τζο Μπάιντεν και Πιτ Μπούτιτζιτζ επέλεξαν να επιτεθούν και αυτοί κατά του Μπλούμπεργκ, εξαιτίας της  σημαντικής ανόδου του στις σφυγμομετρήσεις και του καταιγισμού διαφημίσεών του στην τηλεόραση και σε άλλα Μέσα. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα δεν έχασαν, όμως, την ευκαιρία και για οξύτατες προσωπικές επιθέσεις μεταξύ τους.

Ολοι οι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ του Λας Βέγκας κατηγόρησαν τον Μπλούμπεργκ για απόπειρα εξαγοράς του χρίσματος, επισημαίνοντας ότι η πολιτική πορεία του ως δημάρχου της Νέας Υόρκης και επιχειρηματία δεν είναι αρκετή για να νικηθεί ο Τραμπ τον Νοέμβριο. «Εχουμε αντίπαλο έναν δισεκατομμυριούχο που αποκαλεί τις γυναίκες “χοντρές γκόμενες” και “αλογομούρες λεσβίες”. Οχι δεν μιλάω για τον Τραμπ, αλλά για τον δήμαρχο Μπλούμπεργκ», είπε η γερουσιαστής Ουόρεν. Ο Μπλούμπεργκ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ρατσιστικά και μισογυνικά σχόλια, ενώ πολλές γυναίκες έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι έπεσαν θύματα διακρίσεων στα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει.

Οξεία αντιπαράθεση είχαν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ οι δύο υποψήφιοι από τις μεσοδυτικές πολιτείες, Εϊμι Κλόμπουτσαρ και Πιτ Μπούτιτζιτζ. Οταν η γερουσιαστής της Μινεσότα υπεραμύνθηκε της «στιγμιαίας απώλειας μνήμης» της, που την έκανε να ξεχάσει το όνομα του παρόντος προέδρου του Μεξικού κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo, ο Μπούτιτζιτζ είπε: «Εχετε βασίσει την υποψηφιότητά σας στην εμπειρία σας στην Ουάσιγκτον. Παρότι είστε μέλος της επιτροπής συνοριακής ασφάλειας, δεν γνωρίζετε το παραμικρό για τη γείτονά μας στον Νότο». Στην επίθεση αυτή, η Κλόμπουτσαρ απάντησε με έντονο ύφος, λέγοντας: «Προσπαθείτε να μου πείτε ότι είμαι ανόητη; Ή μήπως με κοροϊδεύετε, Πιτ; Πολύ θα ήθελα όλοι να είναι όσο τέλειος είστε εσείς, Πιτ. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι στη ζωή».

Ειρωνικά σχόλια

Με ειρωνικά σχόλια καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων την Τετάρτη ο πρόεδρος Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αριζόνα. «Ακούω ότι ο Μπλούμπεργκ περνάει δύσκολα στο ντιμπέιτ. Ακούω τον Μίνι Μάικ να τις τρώει. Ξόδεψε 500 εκατ. και δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ούτε τον τρελο-Μπέρνι. Δεν μας νοιάζει ποιον θα κατεβάσουν στις εκλογές, αφού θα νικήσουμε!» είπε ο Τραμπ, εισπράττοντας τις επευφημίες του πλήθους. Ο Τραμπ μίλησε για μία ώρα και είκοσι λεπτά, ενώ έξω από το στάδιο του Φοίνιξ διαδήλωση εκατοντάδων μεταναστών απαιτούσε μέσω των συνθημάτων της την κατάργηση των αυστηρών κανόνων κατά της παράτυπης μετανάστευσης από το Μεξικό. Σε επίσκεψή του στη γειτονική Καλιφόρνια, πριν από την προεκλογική εκδήλωση, ο Τραμπ εξασφάλισε 7 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από εύπορους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών, ενώ ανάλογο ποσό συνέλεξε κατά τη διάρκεια κλειστής προεκλογικής εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης στο Μπέβερλι Χιλς. Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τραμπ πραγματοποίησε έκτακτη εμφάνιση σε ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του στο Λος Αντζελες, όπου παρακολούθησε ομιλία του γιου του, Ντόναλντ Τζούνιορ, ενώ έκλεισε τη βραδιά με επίσκεψη στην έπαυλη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας Oracle, Λάρι Ελισον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή