ΕΕ: Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

ΕΕ: Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν είκοσι λεπτά μετά την έναρξή τους οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οπως ανέφερε διπλωμάτης δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία. 

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι «οι διαφορές μεταξύ των ηγετών είναι πολύ μεγάλες για να υπάρξει τώρα συμφωνία» και ότι «είναι άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σήμερα». 

Οι 27 ηγέτες πέρασαν δύο ημέρες χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος για τον προϋπολογισμό του 2021-27, με το χάσμα να είναι εμφανές ανάμεσα στις χώρες που ωφελούνταν περισσότερο και τα πλουσιότερα κράτη-μέλη που ήταν αποφασισμένα να περιορίσουν τις δαπάνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή