Προς επικράτηση σκληροπυρηνικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν

Προς επικράτηση σκληροπυρηνικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ιρανοί πολίτες ψήφισαν χθες στις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες αναμένεται να βγει ενισχυμένη η πτέρυγα των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του θεοκρατικού καθεστώτος, καθώς αποκλείστηκαν από υποψήφιοι περίπου επτά χιλιάδες στελέχη των μεταρρυθμιστών και των συντηρητικών. Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του ιρανικού Κοινοβουλίου, οι σκληροπυρηνικοί θα αποκτήσουν προβάδισμα για τις προεδρικές εκλογές του 2021.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου Κοινοβουλίου, που έχει 290 βουλευτές, έχουν 58 εκατ. Ιρανοί. Δεν έχουν όμως και το δικαίωμα πολλών επιλογών αφότου οι Αρχές απέκλεισαν χιλιάδες μεταρρυθμιστές και συντηρητικούς υποψηφίους με κατηγορίες όπως «δεν ήταν πιστοί στο Ισλάμ». Οι εκλογείς είχαν να επιλέξουν κυρίως μεταξύ σκληροπυρηνικών και σχετικά άγνωστων συντηρητικών υποψηφίων. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τον Νοέμβριο είχαν σημειωθεί διαδηλώσεις επί εβδομάδες, με χιλιάδες διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων και ζητώντας την αποχώρηση από την εξουσία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 300 διαδηλωτές στην προσπάθεια να καταπνίξουν τις αντιδράσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.

Οπότε, το μέτρο που αποτυπώνει ίσως καλύτερα πόσο επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει ο ιρανικός λαός τη σημερινή ηγεσία της χώρας είναι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η συμμετοχή των Ιρανών ψηφοφόρων στις εκλογές για την ανάδειξη των 290 βουλευτών ήταν χαμηλή χθες στην Τεχεράνη. «Στην περιοχή μου, στην κεντρική Τεχεράνη, δεν ψηφίζουν πολλοί άνθρωποι. Υπάρχει ένα εκλογικό κέντρο δίπλα στο σπίτι μου και μόλις μια χούφτα εκλογέων ήταν εκεί όταν κοίταξα πριν από μία ώρα», λέει στο Reuters ένας 28χρονος καθηγητής Γυμναστικής. Οι Αρχές προέβλεψαν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα διαμορφωθεί γύρω στο 50%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το 62% και 66% αντίστοιχα στις εκλογές του 2016 και του 2012. Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν χθες, δηλώνοντας πως η ψήφος είναι «θρησκευτικό καθήκον». Το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε χθες δήλωση αξιωματούχου του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον οποίον επτά ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης είχαν ψηφίσει 11 εκατομμύρια πολίτες, από τα 58 εκατομμύρια που έχουν δικαίωμα ψήφου. Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως οι κάλπες θα έμεναν ανοικτές για δέκα ώρες, αλλά  και πως μπορούσε να παραταθεί η ψηφοφορία αν ήταν χαμηλή η συμμετοχή. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Η προβλεπόμενη επικράτηση των σκληροπυρηνικών στις βουλευτικές εκλογές θα σημάνει ότι η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα θα συνεχιστεί στους ίδιους σκληρούς τόνους. Θα σημάνει ακόμη πως, στην τελευταία του χρονιά στην εξουσία, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα δυσκολευτεί πολύ να ψηφίσει σημαντικούς νόμους και ότι οι σκληροπυρηνικοί θα έχουν ενισχυμένο ηθικό στις προεδρικές εκλογές του 2021. Δεν θα σημάνει πάντως πως το καθεστώς του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι λαοφιλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή