Ζεεχόφερ: Μεγαλύτερη απειλή, η άκρα Δεξιά

Ζεεχόφερ: Μεγαλύτερη απειλή, η άκρα Δεξιά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε την ακροδεξιά τρομοκρατία «τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γερμανία σήμερα», σε μια δύσκολη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ερωτήθηκε γιατί οι γερμανικές αρχές δεν απέτρεψαν τις τρεις ακροδεξιές τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στη χώρα τους τελευταίους εννέα μήνες. Η δολοφονία εννέα ανθρώπων το βράδυ της Τετάρτης σε μπαρ με ναργιλέδες στο προάστιο Χάναου της Φρανκφούρτης προξένησε αποτροπιασμό, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους 50 γερμανικών πόλεων.

«Ο κίνδυνος στη Γερμανία από τη δράση ατόμων με ακροδεξιές, αντισημιτικές και ρατσιστικές απόψεις είναι μεγάλος», είπε ο Γερμανός υπουργός. «Θα ήθελα να τονίσω ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα μας εκπορεύεται από την άκρα Δεξιά».

Την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές συνέλαβαν 12 άτομα που κινούνταν στον χώρο της άκρας Δεξιάς, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία αστυνομικός, που είχαν συγκεντρώσει όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων. Τον Οκτώβριο, ακροδεξιός επιτέθηκε εναντίον συναγωγής και τουρκικού εστιατορίου στην πόλη Χάλε, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ενώ τον Ιούνιο δολοφονήθηκε στο Κάσελ ο συντηρητικός πολιτικός Βάλτερ Λίμπκε, ο οποίος υπερασπιζόταν την αρμονική συνύπαρξη όλων των κοινοτήτων στο γερμανικό έδαφος.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία για πολιτικό όφελος, μεταξύ άλλων και από τον ίδιο τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βαυαρίας. «Πρωταθλητής» του ρατσιστικού λόγου στη χώρα είναι το κόμμα AfD.

«Φαίνεται ότι ο δράστης ήταν ένας, αλλά αυτοί που του προσέφεραν πυρομαχικά ήταν πολλοί, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται σίγουρα η AfD», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λαρς Κλίγκμπαϊλ. «Είναι σαφές ότι το κόμμα αυτό πρέπει να επιτηρείται από την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος».

To κόμμα που σπέρνει κατ’ επάγγελμα δηλητήριο εξεπλάγη για το γεγονός ότι κάποιοι ποτίζουν με το δηλητήριο αυτό τα σκοτάδια της δικής τους προσωπικότητας. «Το μανιφέστο του τρελού από το Χάναου είναι τώρα γνωστό. Η εξ αποστάσεως ψυχιατρική διάγνωση είναι παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Αντ’ αυτού, κάποιοι ρίχνουν τις ευθύνες σε εμάς», ανακοίνωσε η AfD.