Περιπλανήσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μαγείρεψε ποτέ για τη βιολογική του μητέρα, ούτε γι’ αυτήν που τον μεγάλωσε. Δεν έστρωσε ποτέ το τραπέζι ούτε για τη μία ούτε για την άλλη, δεν τους έδωσε να δοκιμάσουν ένα από τα περίεργα πιάτα του με βολβούς, ρίζες, βότανα, καρπούς ή άγρια χόρτα απ’ αυτά που τον παρακολουθούμε να μαζεύει σκυμμένος επί ώρες στις πλαγιές των βουνών· δεν τις τάισε ποτέ τρυφερά στο στόμα. Oσο αναζητούσε τη μητέρα που τον εγκατέλειψε στα τρία του χρόνια, έφυγε από τη ζωή αυτή που τον μεγάλωσε σαν δικό της παιδί και παραπάνω.

Ο Jiho Im ήταν δώδεκα χρόνων όταν άφησε την εστία του. Περιπλανήθηκε για χρόνια. Σε ορεινά χωριά και πεδιάδες, σε δάση και ποτάμια, όλες τις εποχές. Αναζητώντας τον εαυτό του, τις ρίζες του, την αλήθεια, γνώρισε τη Φύση. Ξεκλείδωσε πολλά μυστικά της, έμαθε να τη σέβεται, την αγάπησε βαθιά.

Οταν ανακάλυψε την αλήθεια για την πραγματική του μητέρα, ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο την ίδια μέρα που τον εγκατέλειψε με τον πατέρα του, ήταν πια 22 χρόνων. Είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται σε διάφορες κουζίνες για να καταφέρει να επιβιώσει μακριά απ’ το σπίτι.

Σιγά σιγά ανέπτυξε το δικό του προσωπικό στυλ, πειραματίστηκε με ό,τι δίνει η Φύση, μετατρέποντας ακόμη κι έναν ταπεινό ζωμό με χόρτα και βότανα σε ένα μοναδικό πιάτο, και σήμερα είναι γνωστός ως ο «περιπλανώμενος σεφ»*, ένας γκουρού της κορεάτικης κουζίνας, διάσημος στον χώρο του. Το πρόσωπό του λάμπει από περηφάνια όταν τον χειροκροτούν όρθιοι όσοι γεύονται τις μοναδικές του δημιουργίες σε επίσημα δείπνα ή στο εστιατόριό του.

Αλλά καμία χαρά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που παίρνει όταν η «τρίτη μητέρα» του, η ηλικιωμένη –γιαγιά τη φωνάζει– που γνώρισε σε κάποια από τις περιπλανήσεις του σε ένα ορεινό χωριουδάκι της κορεατικής χερσονήσου, του λέει πόσο νόστιμο είναι αυτό που της μαγείρεψε.

Τότε γίνεται ένα ευτυχισμένο παιδί, το παιδί που αναζητούσε μέσα του, αυτό που απλόχερα δίνει και εισπράττει αγάπη· συγκινείται και συγκινεί. Η μαγειρική έχει αυτή τη δύναμη. Να γίνεται ένα τρυφερό χάδι. Και ίσως, να απαλύνει λίγο τις πληγές μέσα μας.

* Ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Hye-Ryoung Park, παραγωγής 2019. Προβλήθηκε σε κάποιους κινηματογράφους τον προηγούμενο μήνα. Aν το πετύχετε σε dvd, μην το χάσετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή