Δυνάμεις του Χαφτάρ σκότωσαν δεκαέξι Τούρκους στρατιώτες

Δυνάμεις του Χαφτάρ σκότωσαν δεκαέξι Τούρκους στρατιώτες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει ο φόρος αίματος που αναγκάζεται να καταβάλει η Τουρκία για τη στρατιωτική της επέμβαση στον εμφύλιο της Λιβύης υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ Σαράζ. Σύμφωνα με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη και πολιορκούν την πρωτεύουσα, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) σκότωσε 16 Τούρκους στρατιωτικούς τις τελευταίες εβδομάδες σε συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην Τρίπολη, στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι της δυτικής Λιβύης, και στην Αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.

Μιλώντας στη Σμύρνη, το Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υποστεί απώλειες στη Λιβύη, χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς. «Είμαστε εκεί (στη Λιβύη) με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες του Εθνικού Συριακού Στρατού», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, παραπέμποντας σε Σύρους αντάρτες που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στο λιβυκό μέτωπο. «Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Εχουμε πολλούς μάρτυρες», προσέθεσε.

Με την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών, Σύρων μισθοφόρων και εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, η Αγκυρα ενίσχυσε τη θέση του Σαράζ, επιτρέποντάς του να εκμηδενίσει τα κέρδη του LNA στην εκστρατεία του για την κατάληψη της Τρίπολης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, αλλά σήμερα καρκινοβατεί.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, που στηρίζει τον Χαφτάρ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την πολιτική επίλυση της κρίσης που είχε προγραμματίσει ο ΟΗΕ για αύριο, Τετάρτη, στη Γενεύη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τρίπολης έθεσε ως όρο για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων της Γενεύης την απόσυρση του LNA από τα οχυρά του, σε προάστια της Τρίπολης. Ο ίδιος ο Σαράζ χαρακτήρισε τον Χαφτάρ «εγκληματία πολέμου». Την Κυριακή, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων είχαν συμφωνήσει σε προσχέδιο για την κατάπαυση του πυρός, το οποίο θα το υποβάλουν στις πολιτικές ηγεσίες τους, ενόψει νέου γύρου διαβουλεύσεων, τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή