ΚΟΣΜΟΣ

Προς τετραμερή για το Συριακό

Προς τετραμερή για το Συριακό

Σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την Αγκυρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ έχει αποδυθεί η Μόσχα, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τετραμερούς συνάντησης κορυφής, με τη συμμετοχή Γαλλίας και Γερμανίας.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία ώστε να υπάρξει πραγματικά ζώνη αποκλιμάκωσης (στην Ιντλίμπ) και να απαγορευτεί στους τρομοκράτες να δρουν στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει τετραμερή συνάντηση κορυφής στις 5 Μαρτίου για το Συριακό, με τη συμμετοχή του ιδίου, του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Εμανουέλ Μακρόν και της Αγκελα Μέρκελ, χωρίς να αναφέρει τον τόπο της συνάντησης. «Εξέφρασα την αποφασιστικότητά μας για το Ιντλίμπ στον Πούτιν, στη χθεσινή συνομιλία μας. Τα ίδια είπα στη Μέρκελ και στον Μακρόν. Θα συναντηθούμε στις 5 Μαρτίου και θα συζητήσουμε», ανέφερε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος. Μόσχα, Παρίσι και Βερολίνο δεν είχαν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει, μέχρι χθες τη σύγκληση της συνόδου κορυφής.

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει τη στρατιωτική εμπλοκή της στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, στρατιωτική αυτοκινητοπομπή 65 οχημάτων εισήλθε στη Συρία την Κυριακή και κατευθύνθηκε προς την περιοχή Τζαμπάλ Ζαουίγια. Αναγκάστηκε ωστόσο να αναδιπλωθεί, έχοντας δεχθεί πυρά από το συριακό πυροβολικό και τη ρωσική αεροπορία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι από τις 2 Φεβρουαρίου η Τουρκία έχει μεταφέρει στη Συρία 2.765 στρατιωτικά οχήματα και 7.600 στρατιώτες. Την περίοδο αυτή, 16 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Στη Δαμασκό, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος Μ5, ο οποίος συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, περνώντας από την επαρχία Ιντλίμπ, άνοιξε εκ νέου για το κοινό. Ο δρόμος είχε κλείσει από το 2012, καθώς αντικαθεστωτικοί αντάρτες είχαν καταλάβει την Ιντλίμπ, όπως και μεγάλο μέρος της επαρχίας Χαλεπίου. Η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έγινε δυνατή χάρη στην προέλαση του κυβερνητικού στρατού, τις τελευταίες εβδομάδες.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι στο διάστημα 25-28 Φεβρουαρίου ρωσικό αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει αναγνωριστική πτήση πάνω από την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί», που έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες.