Με… άσο ο Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα

Με… άσο ο Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η επικράτηση του Μπέρνι Σάντερς στην εκλογική διαδικασία στην πολιτεία της Νεβάδας τον εδραιώνει ως τον επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Νότια Καρολίνα που ψηφίζει το Σάββατο και κυρίως στη λεγόμενη «σούπερ Τρίτη», στις 3 Μαρτίου, οπότε ψηφίζουν 16 πολιτείες που διαθέτουν το 34% του συνόλου των εκλεκτόρων.

Στη Νεβάδα ο Σάντερς όχι μόνο έλαβε το 46% των εκλεκτόρων, αλλά έδειξε για πρώτη φορά ότι έχει απήχηση σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε ισπανόφωνους ψηφοφόρους και σε κεντρώους. Ο Τζο Μπάιντεν κατέλαβε τη δεύτερη θέση αποσπώντας το 19,6% και ο Πιτ Μπούτιτζιτζ το 15,3%. Εκλέκτορες λαμβάνουν μόνο οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν περισσότερο από 15%. Η επικράτηση Σάντερς και η διεύρυνση της απήχησής του μεταξύ ισπανόφωνων ενισχύουν την ανησυχία μεταξύ άλλων τάσεων των Δημοκρατικών που θεωρούν πως ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είναι υπερβολικά φιλελεύθερος ώστε να είναι σε θέση να κερδίσει στις εκλογές τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στον προεκλογικό αγώνα των Δημοκρατικών παρενέβη διχαστικά χθες ο Τραμπ, λέγοντας ότι «δεν θα τον αφήσουν να κερδίσει», αναφερόμενος στον Σάντερς και στο κόμμα των Δημοκρατικών. Η προκριματική ψηφοφορία του Σαββάτου στη Νότια Καρολίνα αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του τέως αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν να διατηρηθεί στον προεκλογικό αγώνα με αξιώσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό των CBS/YouGov, ο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 28% και ακολουθεί ο Σάντερς με ποσοστό 23%.

Στις ομιλίες που έδωσαν την Κυριακή οι υποψήφιοι, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Σάντερς πως δεν είναι πιστός στην κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα και οι υπόλοιποι υποψήφιοι τον κατηγόρησαν πως δεν διαθέτει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τον Τραμπ.

Αντιθέτως, ο Σάντερς υποστήριξε, μιλώντας στο Χιούστον του Τέξας, ότι «μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας». Παράλληλα, ο Σάντερς διεμήνυσε στη Ρωσία να «μείνει έξω από τις αμερικανικές εκλογές» και προειδοποίησε πως η Ρωσία προσπαθεί «να μας διαιρέσει… να προκαλέσει χάος, να προκαλέσει μίσος στην Αμερική». Την Παρασκευή η Washington Post είχε αποκαλύψει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Μόσχα κάνει ενέργειες ώστε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σάντερς.

Με τον Σάντερς να προηγείται σαφώς και τους υπόλοιπους υποψηφίους να παλεύουν όλο και πιο απεγνωσμένα για ψήφους, οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς τις προκριματικές ψηφοφορίες σε 16 πολιτείες τη λεγόμενη «σούπερ Τρίτη». Θα είναι και η πρώτη φορά που θα φανεί στην κάλπη η απήχηση που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε μια καταστροφική εμφάνιση στον δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο των υποψηφίων την περασμένη εβδομάδα και δαπανάει μεγάλα ποσά σε διαφημίσεις σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας. Ωστόσο, η παρουσία του προς το παρόν μάλλον έχει διασπάσει τις ψήφους όσων τάσσονται κατά του Σάντερς. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη «σούπερ Τρίτη», καθώς είναι πιθανό ορισμένοι υποψήφιοι να αποχωρήσουν από τον αγώνα. Είναι όμως επίσης πιθανό, μετά την ψηφοφορία στις 16 αυτές πολιτείες, το προβάδισμα του Σάντερς σε εκλέκτορες να είναι υπερβολικά μεγάλο ώστε να ανατραπεί.