Συναγερμός στην Ιταλία, φόβος στην Ευρώπη

Συναγερμός στην Ιταλία, φόβος στην Ευρώπη

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ιταλία, που ήδη μετρά τουλάχιστον 219 κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 και επτά θανάτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημική εστία στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές ακόμα δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την προέλευση της ιταλικής επιδημίας, ούτε να αναγνωρίσουν το λεγόμενο «κρούσμα μηδέν». Ηδη ο ιός έχει μεταδοθεί σε δώδεκα περιοχές της βόρειας Ιταλίας, κυρίως στις επαρχίες της Λομβαρδίας και του Βένετο, που τέθηκαν σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στις εισόδους πόλεων και χωριών οι αρχές τοποθέτησαν οδοφράγματα προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο ή έξοδο, ενώ στο Μιλάνο, που χθες το απόγευμα θύμιζε νεκρή πόλη, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έμειναν άδεια. Οι ιταλικές αρχές επέβαλαν τον άμεσο τερματισμό των εκδηλώσεων του καρναβαλιού της Βενετίας την Κυριακή, ενώ αναβλήθηκαν και πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες. Στο Μιλάνο, σχολεία, μουσεία, ντίσκο, μπαρ και σινεμά θα παραμείνουν κλειστά επί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Θύμα της επιδημίας και η Εβδομάδα Μόδας. Η επίδειξη του Τζόρτζιο Αρμάνι πραγματοποιήθηκε άνευ κοινού, αλλά αναμεταδόθηκε ιντερνετικά μέσω της ιστοσελίδας του οίκου, του Ιnstagram και του Facebook. Η επίδειξη των Dolce & Gabbana πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλά πολλοί από τους παρισταμένους φορούσαν χειρουργικές μάσκες. Η τάχιστη επέκταση του ιού οδήγησε την Αυστρία να διακόψει προσωρινά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια με την Ιταλία και να πιθανολογεί την τοποθέτηση συνοριακών ελέγχων, ενώ η Ιρλανδία και η Σερβία συνέστησαν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στα μέρη της Ιταλίας όπου καταγράφονται κρούσματα. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κάλεσε οποιονδήποτε ταξίδεψε σε Βένετο και Λομβαρδία να φοράει μάσκα εφόσον βγει εκτός σπιτιού και να θερμομετρείται δύο φορές ημερησίως. Τα ίδια μέτρα πρέπει να τηρούν και όσοι ταξίδεψαν σε Κίνα, Ν. Κορέα, Μακάο και Σιγκαπούρη.

Μέχρι χθες το απόγευμα στην Κίνα είχαν καταγραφεί συνολικά 77.000 κρούσματα και 2.618 θάνατοι. Σημειώνεται, δηλαδή, μείωση των νέων κρουσμάτων, γεγονός που επαινέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποδόθηκε στα δρακόντεια μέτρα που επέβαλε το Πεκίνο. Ωστόσο, η παρούσα υγειονομική κρίση κατέστησε αναγκαία την αναβολή της ετήσιας διάσκεψης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του εθνικού νομοθετικού σώματος της χώρας, χωρίς να προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία σύγκλησής του. Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε προσωρινά η κατανάλωση άγριων ζώων και πουλιών, συνήθεια που πιθανολογείται ότι προκάλεσε την επιδημία.

Σε μια πιο θετική εξέλιξη, οι ειδικοί του ΠΟΥ, που βρίσκονται στην Κίνα, δήλωσαν ότι η κατάσταση είναι ελέγξιμη. Ο επικεφαλής του οργανισμού δρ Τέντρος Γκεμπρεγέζους υπεραμύνθηκε της απόφασης του ΠΟΥ να μην κηρύξει κατάσταση πανδημίας, «καθώς κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα και απλώς θα προκαλέσει πανικό».

Χθες το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, το Ιράκ και το Μπαχρέιν ανέφεραν από ένα κρούσμα, τα πρώτα που ανιχνεύθηκαν στις χώρες αυτές, και όλα αφορούν άτομα που είχαν έλθει από το Ιράν, ενώ δύο κρούσματα ανέφερε και το Ομάν.

Εξαιρετικά νεφελώδες είναι το τοπίο στο Ιράν. Επισήμως τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν 12 θανάτους εξαιτίας της ιογενούς πνευμονίας, τους περισσότερους εκτός Κίνας. Ωστόσο, ο Αχμάντ Αμίρ Αμπαντί, βουλευτής της πόλης Κομ, δήλωσε στο πρακτορείο IRNA ότι στην επαρχία που αντιπροσωπεύει έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό τουλάχιστον 50 άνθρωποι. Ο Εράτζ Χαριρτσί, αναπλ. υπουργός Υγείας του Ιράν, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «ψευδή», τονίζοντας ότι θα παραιτηθεί αν τελικώς επαληθευτούν οι 50 θάνατοι.

Πολλά κράτη επέβαλαν αμέσως περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν. Το Ομάν και το Τατζικιστάν διέκοψαν τις αεροπορικές πτήσεις προς τη χώρα, ενώ τα Ην. Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν σε Ιράν και Ταϊλάνδη. Η Τουρκία έκλεισε τα επίγεια σύνορά της με το Ιράν, ενώ η Turkish Airlines ανέστειλε τις πτήσεις της σε τέσσερις ιρανικές πόλεις και μείωσε τη συχνότητα των πτήσεων προς Τεχεράνη.

Η Ν. Κορέα κατέγραψε τη χθεσινή ημέρα 822 κρούσματα του κορωνοϊού και επτά θανάτους. Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν έθεσε τη χώρα στην υψηλότερη κατάσταση συναγερμού. Τέλος, η σύμβουλος του ΠΟΥ, λοιμωξιολόγος δρ Μάριον Κούπμανς, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ερασμος του Ρότερνταμ, προειδοποίησε ότι «η επιδημία COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί στην ασθένεια Χ», που οι ειδικοί περιμένουν ότι θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή