Κορωνοϊός: Αίτημα προς Ε.Ε. για «ευελιξία» στον προϋπολογισμό της, εξετάζει η Ιταλία

Κορωνοϊός: Αίτημα προς Ε.Ε. για «ευελιξία» στον προϋπολογισμό της, εξετάζει η Ιταλία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τα σχόλια της υφυπουργού Οικονομικών Λάουρα Καστέλι ήρθαν μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία, που μέχρι στιγμής επικεντρώνεται σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας που αποτελούν κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, θα είναι «πολύ ισχυρός».

Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία, που έχει από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ευρωζώνη και εδώ και καιρό πασχίζει να σεβαστεί τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού του μπλοκ, θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί.

«Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα έπρεπε να το κάνει», δήλωσε η Καστέλι στο ραδιόφωνο της RAI.

Αξιωματούχοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Ρώμη προκειμένου να συζητήσουν την εμφάνιση του ιού. Η Ιταλία, η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο στην Ευρώπη, έχει ανακοινώσει πάνω από 220 κρούσματα και επτά θανάτους, κυρίως στη Λομβαρδία, το βόρειο τμήμα της χώρας που περιλαμβάνει την οικονομική ‘πρωτεύουσα’ Μιλάνο και το Βένετο. Οι δύο αυτές περιοχές αντιστοιχούν περίπου στο μισό των εξαγωγών της Ιταλίας.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ιού στη χώρα, που οδήγησε σε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου χθες, η Ιταλία βρισκόταν ήδη στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο καθεδρικός του Μιλάνου είναι κλειστός για τους επισκέπτες, το καρναβάλι της Βενετίας ολοκληρώθηκε νωρίτερα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να περιορίζουν τις πτήσεις προς την Ιταλία.

Οι βρετανικές αρχές συμβούλευσαν σήμερα τους Βρετανούς που είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση εάν έχουν εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Η εμφάνιση του ιού το σαββατοκύριακο προκάλεσε συναγερμό στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους και οι καταναλωτές να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Η Esselunga, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε ότι μπορεί να διατηρήσει τα καταστήματά της πλήρως εφοδιασμένα και ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να αγοράζουν περισσότερες προμήθειες από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

Αν και ο ιός μέχρι στιγμής περιορίζεται στη βόρεια Ιταλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να εξαπλωθεί. Οι αρχές στο Παλέρμο της Σικελίας ανακοίνωσαν χθες ότι τουρίστας από την πόλη Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας βρέθηκε θετικός και τέθηκε σε καραντίνα έως ότου διενεργηθούν οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters