Σκληρή στάση κρατάει ο Φρίντριχ Μερτς για την Ελλάδα

Σκληρή στάση κρατάει ο Φρίντριχ Μερτς για την Ελλάδα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε χθες επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και την καγκελαρία της Γερμανίας με συνέντευξη Τύπου, στην οποία τάχθηκε υπέρ της σκληρής στάσης στην ελληνική κρίση χρέους. Ο Μερτς δήλωσε ότι αν το ζήτημα έφθανε εκ νέου στην επικαιρότητα, θα τασσόταν υπέρ της διακοπής χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ο Μερτς, πολυεκατομμυριούχος δικηγόρος και διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής θυγατρικής εταιρείας του επενδυτικού κολοσσού Blackrock, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στα τέλη Μαρτίου. Η προηγούμενη ανακοινωθείσα αποχώρηση, πέρυσι τον Νοέμβριο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Μερτς έχασε τις εσωκομματικές εκλογές από την Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και παρέμεινε στην Blackrock.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο 67χρονος υποψήφιος επέκρινε την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησε η ΕΚΤ προκειμένου να ρίξει χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Ποτέ δεν έκρυψα ότι επικρίνω την ΕΚΤ», επισήμανε. Αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, ο Μερτς υιοθέτησε τη γραμμή του πολιτικού του συμμάχου, πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Μερτς είπε ότι το 2015 ελήφθη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην υποστηριχθεί πλέον οικονομικά η Ελλάδα, απόφαση την οποία ανέτρεψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Εγώ τότε θεώρησα σωστή την απόφαση εκείνη», ανέφερε ο Μερτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones newswires. «Σε περίπτωση επανάληψης, θα συντασσόμουν με τους υπουργούς Οικονομικών αντί για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», είπε. Η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή