Τουρκία: Ρωγμές στο AKP για την υπόθεση Καβαλά

Τουρκία: Ρωγμές στο AKP για την υπόθεση Καβαλά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε τέσσερις ώρες δεν είχαν περάσει από την αθώωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά από τις νεφελώδεις κατηγορίες για τρομοκρατία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για το πάρκο Γκεζί, προτού ο εισαγγελέας υποβάλει νέο κύμα κατηγοριών. Πλέον, το αφήγημα αλλάζει και ο επιχειρηματίας κατηγορείται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Πρόκειται για μια κατηγορία με σαφώς χαμηλότερα κριτήρια για αποδείξεις ενοχής – άλλωστε ο τοπικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, Τανέρ Κιλίτς, κρίθηκε ένοχος απλώς και μόνο επειδή διέθετε στο τηλέφωνό του μια εφαρμογή για κρυπτογραφημένες συνομιλίες.

«Προσπάθησαν να απαλλάξουν τον τρομοκράτη με έναν δικαστικό ελιγμό», ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκαθάρισε αργότερα πως ο τρίτος πληθυντικός αναφέρεται στον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και το παρακράτος που χρηματοδοτεί για να «διαταράξει την κοινωνική συνοχή της χώρας».

Ερευνα για δικαστές

Για να ολοκληρώσει την προσπάθεια παραδειγματισμού, η κυβέρνηση παρότρυνε το συμβούλιο δικαστών και εισαγγελέων της χώρας να ερευνήσει εξονυχιστικά τους δικαστές που αθώωσαν τον Καβαλά. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα προστεθούν και αυτοί στη λίστα των Τούρκων πολιτών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο του Γκιουλέν, η οποία προσεγγίζει πλέον το μισό εκατομμύριο.

Εχει, ωστόσο, ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς τις κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος AKP στον απόηχο των νέων κατηγοριών. «Αν υπήρχαν αποδείξεις για συμμετοχή του στο πραξικόπημα, ο Καβαλά θα έπρεπε να είχε ήδη κατηγορηθεί στα δυόμισι χρόνια που βρισκόταν στην φυλακή», δήλωσε βουλευτής της κυβέρνησης στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ενώ άλλο μέλος του AKP συμπλήρωσε πως οι εξελίξεις βλάπτουν το κόμμα καθώς δίνουν μια ξεκάθαρη εντύπωση παρέμβασης στη δικαστική εξουσία. Μέχρι και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, έστειλε αρχικά ένα μήνυμα μετριοπάθειας, δηλώνοντας πως «δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος». Στη συνέχεια, φυσικά, το αφήγημα άλλαξε και ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η χώρα δεν πρέπει να ξεχάσει τις ανεπούλωτες πληγές που άφησαν πίσω τους οι διαμαρτυρίες του Γκεζί.

Οι αντιφατικές δηλώσεις και τα εμφανή ρήγματα είναι κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης του κυβερνώντος AKP, η οποία ξεκινάει από την αμφιλεγόμενη απόφαση της επανάληψης των εκλογών της Κωνσταντινούπολης. Πρόσφατα, μάλιστα, ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας και ιδρυτικό στέλεχος του AKP Αμπντουλάχ Γκιουλ στήριξε επισήμως τον Αλί Μπαμπατζάν –ακόμα ένα ιδρυτικό στέλεχος, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία νέας παράταξης τον Μάρτιο– λέγοντας πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε «ένα μονοπάτι το οποίο να ευνοεί τη δημοκρατία και τις ελευθερίες». Μέχρι και στενοί συνεργάτες του Ερντογάν αναγνωρίζουν πλέον πως οι εκκαθαρίσεις κάθε επικριτικής φωνής υπό τη δικαιολογία της συμμετοχής στο πραξικόπημα έχουν ξεπεράσει τα όρια. Ωστόσο, η προϊστορία των κινήσεων του Τούρκου προέδρου θα πρέπει να μας προετοιμάσει για ακόμη περισσότερες καταγγελίες και κρατήσεις, το μόνιμο όπλο της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή