Αντιμετώπιση επί ίσοις όροις ζήτησε ο Ασάντζ

Αντιμετώπιση επί ίσοις όροις ζήτησε ο Ασάντζ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Τζούλιαν Ασάντζ ζήτησε χθες να βγει από το αλεξίσφαιρο κουβούκλιο στο οποίο βρίσκεται, στο δικαστικό μέγαρο του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που του τίθενται, του επιτρέπουν να συμμετέχει στη δίκη του «τόσο όσο οι θεατές στο Γουίμπλεντον». Η εκδίκαση του αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης για έκδοση του 48χρονου Αυστραλού στις ΗΠΑ συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, με τους συνηγόρους του να σημειώνουν ότι η αμερικανοβρετανική συνθήκη, που ρυθμίζει τη διαδικασία έκδοσης, απαγορεύει την έκδοση για πολιτικούς λόγους.

Δικαστήριο στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια έχει ζητήσει την έκδοση του ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks με την κατηγορία ότι υποβοήθησε υποκλοπή στοιχείων από υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης και παραβίασε τη νομοθεσία περί κατασκοπείας. Οι δημοσιεύσεις για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τον Ασάντζ αφορούν αρχεία για τους πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

Ο συνήγορος του Ασάντζ, Εντουαρντ Φιτζέραλντ, δήλωσε ότι την πρώτη ημέρα της δίκης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έγδυσαν δύο φορές τον πελάτη του για να τον ψάξουν, του φόρεσαν 11 φορές χειροπέδες και τον έκλεισαν πέντε φορές σε διάφορα κελιά. Επιπλέον, του αφαίρεσαν τα δικόγραφα, περιλαμβανομένων και των εγγράφων που αφορούσαν προστατευμένη επικοινωνία με τους συνηγόρους του, αφήνοντάς τον χωρίς τη δυνατότητα να προετοιμαστεί για τη δεύτερη ημέρα. Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απάντησε ότι αν οι συνήγοροι του Ασάντζ θεωρούν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης, μπορούν να ζητήσουν αθώωση με αυτή την αιτιολογία, σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να σταματήσουν να διατυπώνουν παράπονα.

Η άρνηση της δικαστού Μπαρέιτσερ να ζητήσει καλύτερη μεταχείριση του Ασάντζ από το σωφρονιστικό σύστημα προξένησε την αντίδραση ακόμη και του συνηγόρου της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέιμς Λιούις. Ο Λιούις επιβεβαίωσε ότι είναι κοινή πρακτική να ζητεί το δικαστήριο διαφορετική μεταχείριση, αν αυτό επηρεάζει τη διεξαγωγή της δίκης, ενώ συμφώνησε και με το αίτημα να εξέλθει ο Ασάντζ από τον αλεξίσφαιρο κλωβό και να μεταφερθεί πιο κοντά στους συνηγόρους του. Ως προϋπόθεση έθεσε να είναι δεμένο το ένα χέρι του με χειροπέδες μαζί με το χέρι ενός φρουρού.

Ως προς το αίτημα έκδοσης, η αντιπαράθεση αφορούσε στο αν η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει ή όχι την έκδοση για πολιτικούς λόγους. Η δικαστής Μπαρέιτσερ υποστήριξε ότι εφόσον η αμερικανοβρετανική συνθήκη δεν έχει ενσωματωθεί στο βρετανικό δίκαιο, η Βρετανία επιτρέπεται να προχωρήσει σε έκδοση για πολιτικά αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή