Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτε δεν προμηνύει έλεγχο της επιδημίας COVID-19 στο προσεχές μέλλον, καθώς εξακολούθησαν και χθες η αύξηση των κρουσμάτων και οι θάνατοι εξαιτίας του. Συνολικά τα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 81.800 και οι θάνατοι σε 2.770, εκ των οποίων μόνο οι 55 εκτός Κίνας. Για πρώτη φορά, ωστόσο, τα νέα κρούσματα εκτός Κίνας υπερβαίνουν αυτά που διαγιγνώσκονται στο εσωτερικό της αχανούς χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρο Γκεμπεγέζους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επρόκειτο να παραχωρήσει αργά το βράδυ συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό, κατήγγειλε, μέσω Twitter, τα ΜΜΕ «που κάνουν ό,τι μπορούν για να διασπείρουν τον φόβο, να δείξουν εφιαλτική την κατάσταση και να πανικοβάλουν τις αγορές». 

Στη Γηραιά Ηπειρο, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, με την Ελλάδα να ανακοινώνει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, όπως αργότερα έπραξε και η Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για μια γυναίκα που πρόσφατα επέστρεψε από την Ιταλία.

Στην Αυστρία, που χθες ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα της νόσου, μέλος του προσωπικού των γραφείων του ΟΗΕ στη Βιέννη διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα, ενώ ζητήθηκε από τέσσερα άτομα που ήλθαν σε επαφή μαζί του να αυτοπεριοριστούν. Στη Γερμανία μια μεγάλη αεροπορική βάση στην Κολωνία τέθηκε σε καραντίνα όταν κάποιος εργαζόμενος ήλθε σε επαφή με ένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται απλώς στην «αρχή της επιδημίας» και ότι «πλέον δεν είναι δυνατό να βρεθεί η προέλευση των ομάδων κρουσμάτων».

Στην Ιταλία, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τα κρούσματα ανήλθαν σε 378 σε δέκα επαρχίες της χώρας και οι θάνατοι σε δώδεκα. Οι υγειονομικές αρχές της γείτονος ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ παιδιά έχουν προσβληθεί από τον παθογόνο παράγοντα.

Η Γαλλία κατέγραψε τον δεύτερο θάνατο εξαιτίας της νόσου. Πρόκειται για έναν 60χρονο Γάλλο, από τη βόρεια περιοχή του Ο-ντε -Φρανς, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει καθόλου σε περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα COVID-2019. Οι Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να διαπιστώσουν πώς προσβλήθηκε. Eκτός Ευρώπης, ένα κρούσμα ανακοίνωσε η Βραζιλία, το πρώτο στη Νότια Αμερική. Πρόκειται για έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία. Οι Αρχές, ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν είκοσι ύποπτα κρούσματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της αποστολής ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, Μπρους Αϊλγουορντ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, επαίνεσε τα δρακόντεια μέτρα που επέβαλε το Πεκίνο προκειμένου να αναχαιτίσει τη μετάδοση του COVID-19 προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι τα υπόλοιπα κράτη, όπου ήδη ανιχνεύονται κρούσματα, «απλώς δεν είναι έτοιμα» να ελέγξουν το λοιμώδες νόσημα. «Πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει την επιδημία σε μεγαλύτερη κλίμακα και να το πράξει τάχιστα», επισήμανε ο δρ Αϊλγουορντ, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα ανά την υφήλιο οφείλει να διδαχθεί από την επιτυχή εμπειρία της Κίνας στον περιορισμό της επιδημίας και την περίθαλψη όσων ασθενούν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν προσβλήθηκαν από τον COVID-19 εξαιτίας της επιθετικής αντιμετώπισης από τις κινεζικές αρχές», δήλωσε.

Tέλος, οι κλινικές δοκιμές ενός ανθρώπινου εμβολίου κατά του COVID-19 αναμένεται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, ενώ Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι παρασκευάσαν ένα εμβόλιο, που λαμβάνεται από το στόμα. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τιαντζίν ισχυρίζεται ότι έχει ήδη λάβει 4 δόσεις χωρίς να παρουσιάσει παρενέργειες. Οι ειδικοί, ωστόσο, επιμένουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες για να αξιολογηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του προτού κυκλοφορήσει στην αγορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή