ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η Τουρκία απελευθερώνει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ

reuters-i-toyrkia-apeleytheronei-tis-prosfygikes-roes-pros-tin-ee-2365782

Την πρόθεση της Αγκυρας να μην σταματήσει τους Σύρους πρόσφυγες που θα επιδιώξουν να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης, ανακοίνωσε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος, λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό και των θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς η ένταση ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα του καθεστώτος, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, κλιμακώνεται και αναμένεται να καταφθάσει στην Τουρκία μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ.

Οι εκτοπισμένοι από τις εχθροπραξίες στην περιοχή φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters, δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες «να αποσυρθούν» από τις περιπολίες για την φύλαξη των προσφύγων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolou, κατά το αποψινό βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων – συμμάχων του Ασαντ – νότια της Ιντλίμπ, σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για περισσότερους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επείγουσα στρατιωτική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.