Μήνυση Τραμπ εναντίον ιστορικής εφημερίδας

Μήνυση Τραμπ εναντίον ιστορικής εφημερίδας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να μηνύει εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μια ιστορική, διεθνούς κύρους εφημερίδα δεν είναι σύνηθες γεγονός, αλλά ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ είναι συνηθισμένος πρόεδρος. Η καμπάνια για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης μήνυση εναντίον της εφημερίδας The New York Times, κατηγορώντας την για δυσφήμηση του προέδρου, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις ανθρώπων του Τύπου και ακτιβιστών για τις πολιτικές ελευθερίες.

Αφορμή για τη δικαστική δίωξη στάθηκε άρθρο γνώμης του πρώην διευθυντή της εφημερίδας Μαξ Φράνκελ με τίτλο «Το πραγματικό δούναι και λαβείν μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας». Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τους New York Times τον Μάρτιο του 2019 και υποστήριζε ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 η καμπάνια του Τραμπ ήλθε σε συμφωνία με τη Μόσχα. Η ουσία της συμφωνίας, κατά τον αρθρογράφο, ήταν ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον με αντάλλαγμα έναν αναπροσανατολισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς όφελος της Μόσχας.

Απαντώντας στη δικαστική προσφυγή του επιτελείου Τραμπ, η εκπρόσωπος των New York Times Αϊλίν Μέρφι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να επιζητούν οι συνεργάτες του προέδρου την τιμωρία ενός δημοσιογράφου και μιας εφημερίδας για τη δημοσίευση άρθρου γνώμης.

«Ευτυχώς, ο νόμος προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών να εκφέρουν τις γνώμες και τα συμπεράσματά τους, ιδίως για θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον». Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του Μπράιαν Χάους, δικηγόρου της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Στο μεταξύ, έρευνα του πρακτορείου Associated Press έδειξε ότι αυξάνεται η ανησυχία στους κόλπους των Αμερικανών πολιτών για την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών στη χώρα τους. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των πολιτών έχει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στο αδιάβλητο της προεδρικής αναμέτρησης, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό που εκφράζει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης.

Οι ανησυχίες των ερωτηθέντων αφορούν κυρίως τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, το ενδεχόμενο διαδικτυακής πειρατείας και τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στην εκλογική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή