«Γκιουλενιστές» καταγγέλλουν βασανισμούς

«Γκιουλενιστές» καταγγέλλουν βασανισμούς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

Κίνδυνο βασανισμού διατρέχουν όσοι εκδίδονται στην Τουρκία ως μέλη του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με συνεργάτη του. Ο Αλπ Ασλαντογκάν μίλησε στο δίκτυο βαλκανικών ειδήσεων Balkan Insight, απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις βαλκανικών χωρών που εκδίδουν υπόπτους στην Τουρκία.

«Εχουμε ακούσει περιπτώσεις σοβαρών ξυλοδαρμών, περιπτώσεις ανθρώπων που δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους, τους στερούν κανονική τροφή και καθαρό νερό», είπε ο Ασλαντογκάν, που διευθύνει τη Συμμαχία Κοινών Αξιών, αμερικανική οργάνωση σχετιζόμενη με το δίκτυο Χιζμέτ του Γκιουλέν.

«Ο,τι βασανιστήρια μπορείτε να φανταστείτε, τα έχουμε δει στην Τουρκία», ανέφερε.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διώκει απηνώς την οργάνωση του Γκιουλέν, κατηγορώντας τον κληρικό που ζει στις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από τους πραξικοπηματίες. Σε σειρά βαλκανικών χωρών λειτουργούσαν σχολεία του δικτύου Γκιουλέν.

Η Αγκυρα πήρε τον έλεγχο των σχολείων αυτών και ζητεί την έκδοση στελεχών τους στην Τουρκία. «Τους στέλνουν πιθανότατα για βασανιστήρια», υποστήριξε ο Ασλαντογκάν.

Τριάμισι χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία εξακολουθεί τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη του δικτύου. Την περασμένη εβδομάδα διέταξε τη σύλληψη περίπου 700 ατόμων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του Γκιουλέν, ότι έχει φτιάξει «παράλληλο κράτος», τοποθετώντας έμπιστούς του σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Μετά το πραξικόπημα, περίπου 80.000 άτομα φυλακίστηκαν και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποπέμφθηκαν από την εργασία τους.  Το δίκτυο του Γκιουλέν δεν έχει επίσημα μέλη, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να χαρακτηρίζει «πολιτική πτέρυγα του δικτύου Γκιουλέν» το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, ενώ ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «κορυφαίο γκιουλενιστή στη χώρα».