Αυξάνονται οι απώλειες των Τούρκων στη Συρία

Αυξάνονται οι απώλειες των Τούρκων στη Συρία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμακούμενη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στον πόλεμο της Συρίας αρχίζει να συσσωρεύει σημαντικές απώλειες, αυξάνοντας ταυτόχρονα το πολιτικό κόστος για τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι τρεις στρατιώτες της χώρας του έπεσαν στο πεδίο της μάχης, σπεύδοντας ωστόσο να διαβεβαιώσει τους ομοεθνείς του ότι οι εξελίξεις επί του συριακού εδάφους είναι προς όφελος της Αγκυρας.

«Εχουμε άλλους τρεις μάρτυρες, ας αναπαυθούν εν ειρήνη. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι απώλειες του καθεστώτος είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης στη διάρκεια ομιλίας του. Μαζί με τα τελευταία θύματα των εχθροπραξιών, οι απώλειες του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ ανέρχονται ήδη σε 21 άνδρες.

Νωρίτερα, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες είχαν ανακοινώσει ότι ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας κωμόπολη Σαρακέμπ, η οποία είχε πέσει στα χέρια του συριακού στρατού προ τριών εβδομάδων. Την εκδοχή αυτή διέψευσε Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση των αντικαθεστωτικών. Από την πλευρά του, Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι μάχες για τον έλεγχο του Σαρακέμπ συνεχίζονταν.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία περί ανακατάληψης του Σαρακέμπ, θα πρόκειται για την πρώτη σοβαρή οπισθοχώρηση στην εκστρατεία του συριακού στρατού, ο οποίος κατάφερε, με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας και επίλεκτων δυνάμεων του Ιράν, να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ το τελευταίο τρίμηνο. Πάντως, οι δυνάμεις του Ασαντ κατάφεραν να καταλάβουν γύρω στις 60 κωμοπόλεις και χωριά του Ιντλίμπ το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει στην ατζέντα του συνάντηση με τον Ερντογάν στις 5 Μαρτίου, διαψεύδοντας σχετική δήλωση του Τούρκου προέδρου, μία ημέρα νωρίτερα.

Στην Τουρκία, δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA εμφανίζει το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 χρόνων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν γίνονταν αύριο εκλογές κανένα κόμμα δεν θα αποκτούσε πλειοψηφία, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει φτάσει το 37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή