Παράνομη η επέκταση του Χίθροου

Παράνομη η επέκταση του Χίθροου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη έκρινε χθες βρετανικό εφετείο την κατασκευή τρίτου διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, απόφαση που θα καθυστερήσει την εκτέλεση του έργου, ενδεχομένως και να τη ματαιώσει. Ο δικαστής έκρινε πως το έργο, με προϋπολογισμό 20 δισ. δολάρια, είναι παράνομο στην παρούσα μορφή του, διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράφοντας τη συνθήκη των Παρισίων το 2015.

Η απόφαση του εφετείου αποτελεί πλήγμα για το σχέδιο επέκτασης του αεροδρομίου της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και μάλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για ανάλογες υποθέσεις σε χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη των Παρισίων. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία μάλλον την εξυπηρετεί, δεδομένου πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ταχθεί κατά της επέκτασης του αεροδρομίου του Χίθροου. Το 2015 ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι θα «ξαπλώσω μπροστά από τις μπουλντόζες και θα σταματήσω την κατασκευή». Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκει το Χίθροου, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. Το δικαστήριο δεν απέκλεισε την κατασκευή τρίτου διαδρόμου απογείωσης – προσγείωσης, ωστόσο αναγκάζει τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων που έχει αναλάβει εάν επιθυμεί να υποστηρίξει την επέκταση απλουστεύοντας τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου.

Η εταιρεία Heathrow Airport, η οποία ανήκει στην ισπανική Ferrovia, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και στην China Investment Corp., ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του Χίθροου, Τζον Χόλαντ Κέι, υπερασπίστηκε το έργο και υποστήριξε ότι είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με την κατασκευή του τρίτου διαδρόμου απογείωσης – προσγείωσης. Επίσης χαρακτήρισε την επέκταση του αεροδρομίου «ζωτικής σημασίας» για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει παγκοσμίως η Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Ηδη οι δύο υπάρχοντες διάδρομοι απογείωσης – προσγείωσης του Χίθροου λειτουργούν στην πλήρη δυναμικότητά τους.

Αντιθέτως, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «νίκη για τους Λονδρέζους και τις μελλοντικές γενεές», διότι το δικαστήριο «αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις ευθύνες που έχει αναλάβει σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Ο Γουίλ Ραντλ, νομικός εκπρόσωπος της οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος Friends of the Earth, δήλωσε πως η απόφαση έχει ευρύτερη σημασία, διότι θέτει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο όλων των αναπτυξιακών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή