Μόσχα: Ευελπιστούμε ότι η Αγκυρα θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων στην Τουρκία

Μόσχα: Ευελπιστούμε ότι η Αγκυρα θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων στην Τουρκία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν -Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάστασης στην βορειοδυτική Συρία», το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «ούτε ένας Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκονταν στα παρατηρητήρια όχι μόνο δεν τραυματίσθηκε, αλλά και δεν εκτέθηκε σε κίνδυνο», αναφέρεται εκτενώς στον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή του Ιντλίμπ, παρουσιάζοντας την δική του εκδοχή.

«Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Ο Πεσκόφ είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν «επεσήμαναν και ένα άλλο γεγονός, το ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ζώνη του Ιντλίμπ δεν έπρεπε να βρίσκονται εκτός των ορίων των παρατηρητηρίων».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «κατόπιν της συμφωνίας και των επίμονων αιτημάτων της ρωσικής πλευράς, είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα παρατηρητήρια των Τούρκων στρατιωτικών στην ζώνη του Ιντλίμπ, στις αρμοδιότητες των οποίων ήταν να ελέγχουν την δραστηριότητα των ανταρτών, να μην τους επιτρέπουν την τρομοκρατική δραστηριότητα και να τους αποτρέπουν από επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στρατιωτικών μονάδων».

Ωστόσο, συνέχισε ο Πεσκόφ, «οι Τούρκοι εταίροι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των μαχητών να βρίσκεται εκτός του δικού τους έλεγχου».

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό εύρος της ζώνης ασφαλείας χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς υπερβαίνει κατά πολύ τα πέντε χιλιόμετρα που αναφέρονται στην γνωστή τουρκο-συριακή συμφωνία των Αδάνων και de facto φθάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή