ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στα βραβεία Σεζάρ για τις υποψηφιότητες του Πολάνσκι

Επεισόδια στα βραβεία Σεζάρ για τις υποψηφιότητες του Πολάνσκι

Δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί απόψε έξω από τη Salle Pleyel, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη βράβευση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι με το βραβείο Σεζάρ, εκτόξευσε η γαλλική αστυνομία, λίγο πριν την τελετή απονομής των βραβείων. 

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να ξηλώσουν τα προστατευτικά κάγκελα έξω από την αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η τελετή απονομής των Σεζάρ, όμως δεν έφτασαν μέχρι το κόκκινο χαλί.

Σε μικρή απόσταση, άλλοι ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ντροπή για μια βιομηχανία που προστατεύει τους βιαστές».

Η ταινία «Κατηγορώ» του Πολάνσκι διεκδικεί 12 βραβεία – μεταξύ άλλων καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας – κατά την απονομή που θα γίνει απόψε, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία και οδήγησε στην ομαδική παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο ίδιος ο 86χρονος σκηνοθέτης – ο οποίος κατηγορείται για βιασμό μιας 13χρονης στις ΗΠΑ, πριν από περίπου 40 χρόνια – ανακοίνωσε από χθες ότι δεν θα παραστεί στην τελετή επειδή φοβάται ότι «θα τον λιντσάρουν. 

Πέρσι, η Γαλλίδα φωτογράφος Βαλεντίν Μονιέ τον κατηγόρησε ότι την βίασε το 1975, όταν ήταν 18 ετών και εργαζόταν ως μοντέλο και ηθοποιός.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η βράβευση ενός σκηνοθέτη που κατηγορείται για βιασμό θα έστελνε «το λάθος μήνυμα» στην εποχή του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Από την πλευρά της, η ηθοποιός Αντέλ Ενέλ, που πριν από μερικούς μήνες αποκάλυψε ότι την είχε κακοποιήσει ένας άλλος σκηνοθέτης όταν ήταν παιδί, είπε στην εφημερίδα New York Times: «Η βράβευση του Πολάνσκι θα ήταν σαν να φτύνεις καταπρόσωπο όλα τα θύματα. Σημαίνει ότι ο βιασμός των γυναικών δεν είναι κάτι τόσο κακό».