Κορωνοϊός: Θα επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα ή τα ζοφερά σενάρια;

Κορωνοϊός: Θα επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα ή τα ζοφερά σενάρια;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eν μέσω παγκόσμιου πανικού, αφού η κρίση του κορωνοϊού είναι πλέον οξύτερη εκτός Κίνας παρά στην ίδια τη χώρα από την οποία ξεκίνησε, με την επιδημία να έχει εξαπλωθεί πλέον σε έξι ηπείρους και να αριθμεί πάνω από 80.000 κρούσματα και 3.000 θανάτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίζεται αμφίθυμος για τη συνέχεια.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και η κατάσταση μπορεί να επιβεβαιώσει είτε τα αισιόδοξα είτε τα πιο ζοφερά σενάρια, ανάλογα με τον χειρισμό», σχολίασε από τη Γενεύη ο επικεφαλής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσιους.

Ο οργανισμός θεωρεί ότι η πλειονότητα των χωρών δεν είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και πως λάθη, ελλιπής ενημέρωση των πολιτών, πανικός και fake news μπορούν να επιδεινώσουν δραματικά την κρίση. Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν πληγεί ακόμη σημαντικά, ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα, διά στόματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ανάθεση του συντονισμού στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε ταυτόχρονα να υποβαθμίσει τον ιό, αποδίδοντας τις ανησυχίες στη διασπορά ψεύτικων ειδήσεων και τρομολαγνείας από τα ΜΜΕ, ειδικά το CNN. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγανάκτησή του οφείλεται στο χτύπημα που ενδέχεται να υποστεί η αμερικανική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι η βόρεια Ιταλία, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκε αύξηση 25% των περιπτώσεων. Οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό για την ούτως ή άλλως εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας στη χώρα.

Παράλληλα, την ευκαιρία άδραξε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πάολο Κόντε και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη διαχείριση της κρίσης. Τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν Αυστρία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ελβετία, Νορβηγία, Δανία, ενώ για αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων προετοιμάζονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία.

Το Ριάντ, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, απαγόρευσε σε ξένους επισκέπτες το προσκύνημα που συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους στη Μέκκα και στη Μεδίνα, ενώ στον αέρα βρίσκονται μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και συγκεντρώσεις πιστών, συμπεριλαμβανομένων των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο στα τέλη Ιουλίου, αλλά και του Χατζ, την ίδια περίοδο, όταν περίπου δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι συρρέουν στη Σαουδική Αραβία.

Συμπτώματα και ανοσία

Το γεγονός ότι το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτιση της επιδημίας. Οι περισσότεροι φορείς συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό σε μεγάλους αριθμούς. Υπάρχει ωστόσο η εικασία πως ακόμη και με ήπια συμπτώματα όσοι έχουν αρρωστήσει παρουσιάζουν ανοσία, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο, αφού στην Ιαπωνία εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα γυναίκα που διαγνώστηκε θετική στον ιό για δεύτερη φορά. Ολοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να καταλάβει ο πληθυσμός του πλανήτη ότι ο πανικός είναι περιττός και να συνειδητοποιήσει πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού.

Ο ρατσισμός εις βάρος των φορέων του ιού είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που έχει κυρίως παρατηρηθεί εις βάρος Κινέζων, που ήταν και οι πρώτοι που τέθηκαν σε απομόνωση, κυρίως στην πόλη Γουχάν. Τώρα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου οι καραντίνες που επιβάλλονται, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, να είναι συμμετρικές με την απειλή και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης. Τέλος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν αυτήν την εβδομάδα ότι η αναστολή της ελεύθερης μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν είναι αντιπαραγωγικό μέτρο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή