«Σούπερ Τρίτη» για τους Δημοκρατικούς

«Σούπερ Τρίτη» για τους Δημοκρατικούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ψηφοφόροι σε 14 αμερικανικές πολιτείες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες των προκριματικών εκλογών, στη σημαντικότερη αναμέτρηση της κούρσας για την ανάδειξη υποψηφίου προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Η «Σούπερ Τρίτη»  εξελίσσεται σε μάχη ανάμεσα στον προοδευτικό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων έχοντας κερδίσει τις μάχες στο Νιου Χάμσαϊρ και στη Νεβάδα, και στον τέως αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι ελπίδες του Μπάιντεν αναπτερώθηκαν μετά τη νίκη του Σαββάτου στη Νότια Καρολίνα, αλλά και την απόσυρση από την κούρσα των Εϊμι Κλόμπουτσαρ και Πιτ Μπούτιτζιτζ, οι οποίοι απευθύνονταν, όπως και ο Μπάιντεν, στους κεντρώους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπούτιτζιτζ αναμενόταν να συστήσει στους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τον Τζο Μπάιντεν, ενώ η Κλόμπουτσαρ το έπραξε ήδη.

Παρά ταύτα, ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη δυναμική παραμένει ο Μπέρνι Σάντερς, καθώς εξακολουθεί να πραγματοποιεί ογκώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις και να καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ χρηματοδότησης από μεμονωμένες δωρεές πολιτών. Η πολυπληθέστερη πολιτεία, η Καλιφόρνια, που θεωρείται ένα από τα προπύργια του Σάντερς, βρίσκεται για πρώτη φορά μεταξύ αυτών που ψηφίζουν τη «Σούπερ Τρίτη», προσδίδοντας στη σημερινή αναμέτρηση ακόμη πιο καθοριστικό χαρακτήρα. Στις κάλπες προσέρχονται, επίσης, ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα, στο Αρκανσο, στο Κολοράντο, στο Μέιν, στη Μασαχουσέτη, στη Μινεσότα, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Οκλαχόμα, στο Τενεσί, στο Τέξας, στη Γιούτα, στο Βερμόν και στη Βιρτζίνια. Επιπλέον, ψηφίζουν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην αμερικανική Σαμόα και Δημοκρατικοί κάτοικοι εξωτερικού.

Σήμερα δοκιμάζεται στην πράξη και η εικασία του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, ότι μπορεί να εξασφαλίσει το χρίσμα χωρίς να διαθέτει πολιτικά ερείσματα σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού, με βασικό εργαλείο τη χρηματοδότηση μιας κολοσσιαίας διαφημιστικής εκστρατείας. «Εχετε δει περισσότερες διαφημίσεις για τον Μπλούμπεργκ από όσες για όλους τους υπόλοιπους μαζί», δήλωσε η υποψήφια για το χρίσμα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Ο έτερος δισεκατομμυριούχος που δοκίμασε την τύχη του μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τομ Στέγερ, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο την αποχώρησή του από την κούρσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή