Στη μαύρη λίστα Γκρέτα και Ε.Ε.

Στη μαύρη λίστα Γκρέτα και Ε.Ε.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Οι αρχισυντάκτες των κρατικών ΜΜΕ στην Ουγγαρία ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι χρειάζονται ειδική άδεια για να γράψουν για την Γκρέτα Τούνμπεργκ ή για την πολιτική της Ε.Ε. και απαγόρευσαν την κάλυψη θεμάτων που αφορούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθεροτυπία στη χώρα αποκάλυψε χθες το ευρωπαϊκό Politico, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε η εσωτερική αλληλογραφία. Συντάκτες που απασχολούνται στα κρατικά μέσα έλαβαν λίστα με τα ευαίσθητα θέματα και οποιοδήποτε ρεπορτάζ που σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα προϋποθέτει την αποστολή του κειμένου στους προϊσταμένους τους προς έγκριση, προτού δημοσιευτεί. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Τούνμπεργκ, της νεαρής οικολόγου από τη Σουηδία, οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν ότι χρειάζονται άδεια προτού καν ξεκινήσουν να γράφουν. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες που πήραν μέσω ηλεκτρονικής επιστολής.

Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν γνωρίζουν ποιος δίνει το πράσινο φως για τα άρθρα πάνω σε ζητήματα που περιλαμβάνονται στον ευαίσθητο κατάλογο. Αυτό ανέφερε εργαζόμενος σε κρατικό μέσο ο οποίος μίλησε στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα, χωρίς ωστόσο να θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, φοβούμενος μέτρα εις βάρος του. Οταν κάποιο ρεπορτάζ απορρίπτεται από όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις, οι συντάκτες συνηθίζουν να λένε γι’ αυτό ότι «έπεσε στη μάχη».

Η Ουγγαρία τελεί αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 7 από την Ε.Ε., το οποίο τίθεται σε εφαρμογή όταν κινδυνεύουν οι θεμελιώδεις αξίες της Ενωσης από την πολιτική κάποιου κράτους-μέλους. Το Ευρωκοινοβούλιο εγκαινίασε τη διαδικασία το 2018, επικαλούμενο την απειλή κατά της ελευθεροτυπίας ως μία από τις αιτίες ανησυχίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει διασκεδάσει τέτοιου είδους φόβους. Κάποια screenshots από την εσωτερική αλληλογραφία με τις σαφείς εντολές προς τους δημοσιογράφους εστάλησαν ανώνυμα στο Politico και εργαζόμενος στα κρατικά ΜΜΕ επαλήθευσε την αυθεντικότητά τους.

Οι Ούγγροι δημοσιογράφοι είχαν από καιρό εκφράσει προβληματισμό για το γεγονός ότι κάποια πολιτικώς φορτισμένα θέματα απουσιάζουν εντελώς από τα ρεπορτάζ των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Στη λίστα των πολιτικών θεμάτων που χρειάζονται ειδική άδεια πριν από τη δημοσιοποίηση περιλαμβάνονται «η μετανάστευση, η ευρωπαϊκή τρομοκρατία, οι Βρυξέλλες, εκκλησιαστικά ζητήματα», αλλά και κοινοβουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές στην Ε.Ε. και πέραν αυτής, εννοώντας ευρωπαϊκές αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Αυτό αναφέρεται στην ηλεκτρονική επιστολή που εστάλη τον Οκτώβριο στους εργαζομένους και υπογράφεται από τον αρχισυντάκτη Σάντορ Βεγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή