Χιλή: Διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια στο Σαντιάγο

Χιλή: Διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια στο Σαντιάγο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ως τα ξημερώματα της Τρίτης μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στη Χιλή, με πολλά οδοφράγματα και λεηλατημένα καταστήματα στο Σαντιάγο, ενώ πολλές άλλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί για τον Μάρτιο, με τις αρχές να φοβούνται μία σημαντική αναζωπύρωση της βίας.

Πολλές χιλιάδεςς άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην Πλάσα ντε Ιτάλια στο Σαντιάγο για την πρώτη διαδήλωση μετά τις θερινές διακοπές στους Αντίποδες.

Με τη δύση του ηλίου, διαδηλωτές με κουκούλα συγκρούσθηκαν με την αστυνομία στις οδούς που γειτνιάζουν με την «Πλατεία της Αξιοπρέπειας», όπως έχουν ξαναβαπτίσει οι διαδηλωτές το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, που συγκλονίζουν επί τέσσερεις μήνες τη χώρα στη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα από το 1990.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κι Ασφάλειας Γκονσάλο Μπλούμελ 283 άνθρωποι συνελήφθησαν και 73 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. «Υπήρξε απόλυτη κι ωμή βία. Αυτές οι βιαιοπραγίες δεν έχουν να κάνουν το παραμικρό με τις κοινωνικές διεκδικήσεις», πρόσθεσε.

Ένας διαδηλωτής παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας, «λόγω της μεγάλης ποσότητας των αντικειμένων και των κοκτέιλ Μολότοφ που είχαν πέσει στο τζάμι του», σύμφωνα με την αστυνομία. Ένα διατηρητέο κτήριο παραδόθηκε για δεύτερη φορά στις φλόγες.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλα τέσσερα προάστια της πρωτεύουσας, με οδοφράγματα σε σημαντικές αρτηρίες, ενώ περί τις 22.00 (03.00 ώρα Ελλάδος) διακόπηκαν οι συγκοινωνίες σε όλην την πρωτεύουσα για προληπτικούς λόγους έως τις πρωϊνές ώρες. Το δίκτυο του μετρό έκλεισε επίσης 15 σταθμούς, οι οποίοι άνοιξαν πάλι τις πρωϊνές ώρες, με το φώς της ημέρας να αποκαλύπτει τα σημάδια από τις συγκρούσεις και τις καταστροφές της προηγούμενης νύκτας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις πρωϊνές ώρες και με την ίδια πληθώρα βίαιων επεισοδίων και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο, ή την Κονσεπσιόν.

Οι αρχές φοβούνται πως η βία θα κλιμακωθεί τον Μάρτιο, καθώς έχουν προγραμματισθεί πολλές κινητοποιήσεις, με προεξάρχουσα εκείνην της επόμενης Κυριακής επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή