Παζάρι με τη Μέρκελ επιδιώκει ο Ερντογάν, με όπλο το προσφυγικό

Παζάρι με τη Μέρκελ επιδιώκει ο Ερντογάν, με όπλο το προσφυγικό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες του για ένα μεγάλο παζάρι Ευρώπης – Τουρκίας με μοχλό το προσφυγικό ο Ταγίπ Ερντογάν. Οπως ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία, ο ηγέτης της Τουρκίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι απαιτείται «δίκαιη κατανομή των βαρών και της ευθύνης έναντι των μεταναστών». Λίγες ώρες αργότερα, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, υπέρ της δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, υιοθετώντας ένα κεντρικό αίτημα του Τούρκου προέδρου.

Νωρίτερα, ο Μίκαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, είχε δηλώσει ότι είναι πιθανό να υπάρξει την Παρασκευή συνάντηση κορυφής Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το συριακό και το προσφυγικό. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έριξε κρύο νερό σε αυτή την ιδέα, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει άλλα σχέδια για τη μεθαυριανή ημέρα.

Στους κόλπους των γερμανικών πολιτικών ελίτ ενισχύονται οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση πιο αποφασιστική στάση απέναντι στον Ερντογάν και πιο ενεργητική στήριξη στην Ελλάδα. Η εκπρόσωπος Τύπου του συγκυβερνώντος, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, Ούτε Φογκτ, ζήτησε την αναδιανομή των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Τσεμ Οζντεμίρ κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να σταματήσει επιτέλους την πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας».

Από την πλευρά του, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι «δεν επιτρέπεται να αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει «να γίνονται οι πρόσφυγες έρμαιο γεωπολιτικών παιγνίων». Ο εκβιασμός της Ευρώπης από τον Ερντογάν και η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα απασχολούν και τον προεκλογικό αγώνα για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Ο υποψήφιος για την ηγεσία Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα ελληνικά νησιά, καλώντας την κυβέρνηση να βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα, ενώ ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν ζήτησε να υπάρξει «πολύ γρήγορα» οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και νέα συμφωνία Βρυξελλών – Αγκυρας για τη διαχείριση του προβλήματος.

Δριμεία κριτική κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο ότι οργάνωσε «συνειδητά» τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων, η οποία, όπως επισήμανε, γίνεται «τελείως στοχευμένα» προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και όχι προς τη Βουλγαρία. Ο Αυστριακός ηγέτης χαρακτήρισε «αναξιοπρεπή» τη μεταχείριση των προσφύγων από την τουρκική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να εκβιάζεται από την Αγκυρα.

Την ανάγκη αποτελεσματικότερης βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. τόνισε και η Υψηλή Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., επομένως η πρωταρχική πηγή υποστήριξης προς αυτήν είναι η Ευρώπη», δήλωσε από τη Γενεύη ο Φίλιπο Γκράντι.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις της Τουρκίας και αρκετών δυτικών μέσων για τις προσφυγικές ροές και την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, κάνοντας λόγο για τεχνητή διόγκωση, που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των εκτοπισμένων Σύρων που έχουν συγκεντρωθεί προς τα τουρκικά σύνορα κυμαίνεται γύρω στις 200.000, ενώ το πολύ 35.000 Σύροι κατάφεραν να περάσουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι τουρκικές αρχές προωθούν προς τα ελληνικά σύνορα 130.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα δύο τρίτα δεν είναι Σύροι, αλλά Αφγανοί, Ιρακινοί και Αφρικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή