ΗΠΑ – «Σούπερ Τρίτη»: Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει οκτώ πολιτείες – Επικράτηση Σάντερς στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ – «Σούπερ Τρίτη»: Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει οκτώ πολιτείες – Επικράτηση Σάντερς στην Καλιφόρνια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον οκτώ μεγάλες πολιτείες εκτιμάται ότι κερδίζει ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που διεξήχθη χθες «Σούπερ Τρίτη». 

Ο κύριος αντίπαλός του Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να επικρατεί σε τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η Καλιφόρνια, που αποτελεί το μεγαλύτερο «λάφυρο» της βραδιάς. 

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε στη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, τη Βιρτζίνια, την Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί, το Αρκανσο και την Οκλαχόμα.

Από την πλευρά του ο Σάντερς κέρδισε στο Βερμόντ, τη Γιούτα και το Κολοράντο.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα από 14 πολιτείες ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει τουλάχιστον 175 αντιπροσώπους, ο Μπέρνι Σάντερς τουλάχιστον 151, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ οκτώ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέντε και η Τούλσι Γκάμπαρντ έναν. 

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ και η γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η Γουόρεν κατέληξε στην τρίτη θέση στην πατρίδα της και ο Μπλούμπεργκ σχεδίαζε να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη, αφού ξόδεψε από μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να κερδίσει μία και μοναδική νίκη στην αμερικανική Σαμόα.

Σύμφωνα με την έρευνα του AP VoteCast το «κλειδί» για την επιτυχία του Μπάιντεν ήταν οι Αφροαμερικανοί. Εχοντας υπηρετήσει για δύο θητείες ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν εξασφάλισε το 60% των ψήφων των Αφροαμερικανών στην Αλαμπάμα όπου οι Αφροαμερικανοί αποτελούν περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών την Τρότη. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εξασφάλισε το 25% των ψήφων και ο Σάντερς το 10%.

Εκτιμήσεις για νίκη Μπάιντεν στο Τέξας

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να επικρατεί στην πολιτεία του Τέξας, καταγράφοντας μια μεγάλη νίκη απέναντι στον βασικό του αντίπαλο, τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το Τέξας θα είναι η ένατη πολιτεία που κερδίζει ο Μπάιντεν στη διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης», μιας ιδιαίτερα κρίσιμης ημέρας για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η πολιτεία αυτή των νότιων ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων μετά την Καλιφόρνια, μεταξύ των 14 όπου διεξάγονταν προκριματικές εκλογές χθες Τρίτη

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επικρατεί στη Γιούτα

Ο δημοκρατικός σοσιαλιστής γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επικρατεί στην πολιτεία Γιούτα, αυξάνοντας σε τρεις τις νίκες του, έπειτα από αυτές στο Βερμόντ και στο Κολοράντο.

Ο Σάντερς, παρά τις νίκες που καταγράφει ο κεντρώος αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν μέχρι τώρα -έχει ήδη πάρει προβάδισμα, καθώς επικρατεί σε οκτώ πολιτείες- εξέφρασε την «απόλυτη πίστη του» στη νίκη του στην κούρσα για την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

«Σας διαβεβαιώνω με απόλυτη πίστη, θα κερδίσουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Σάντερς στους υποστηρικτές του στο Βερμόντ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή