Ο Μπάιντεν τρέχει να προλάβει τον Σάντερς

Ο Μπάιντεν τρέχει να προλάβει τον Σάντερς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. Συντονισμένη απόπειρα να αποτρέψουν μια σαρωτική νίκη του Μπέρνι Σάντερς στη χθεσινή «Σούπερ Τρίτη» κατέβαλαν τα στελέχη της κεντρώας πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, συσπειρωμένα πίσω από την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν. Στην κρισιμότερη από όλες τις αναμετρήσεις, στην Καλιφόρνια, το επίδικο ήταν να ξεπεράσει ο Μπάιντεν το κατώφλι του 15% των ψήφων που, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, θα του επιτρέψει να αποφύγει τη σαρωτική επικράτηση του Σάντερς ως προς τον αριθμό τον εκλεκτόρων.

Στις προκριματικές εκλογές, οι ψηφοφόροι κάθε πολιτείας εκλέγουν τους εκλέκτορες οι οποίοι θα μεταβούν στη διάσκεψη του κόμματος τον Ιούλιο και θα επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο. Μπροστά στη δυναμική που έχει αναπτύξει ο οπαδός του δημοκρατικού σοσιαλισμού Μπέρνι Σάντερς, το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος έχει βρεθεί να δίνει μάχη οπισθοφυλακής, ποντάροντας στην κομματική διάσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του κόμματος ελπίζουν ότι ο Σάντερς δεν θα συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 1.991 εκλέκτορες από τον πρώτο γύρο της διάσκεψης, ως εκ τούτου η ψηφοφορία θα πάει σε δεύτερο γύρο, κατά τον οποίο μετρά και η ψήφος «υπερεκλεκτόρων», δηλαδή κομματικών στελεχών που δεν προκύπτουν από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών.

Η εκστρατεία του Σάντερς, βασιζόμενη σε δωρεές απλών ανθρώπων και σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, επισημαίνει προς την κομματική ηγεσία τις μετρήσεις που δείχνουν ότι ο Σάντερς είναι ο μοναδικός από τους Δημοκρατικούς υποψηφίους που επικρατεί του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πέραν της Καλιφόρνιας, σημαντικό ρόλο για την έκβαση της «Σούπερ Τρίτης» διαδραματίζει το Τέξας, ενώ ιδιαίτερα ενδεικτικό θεωρείται και το αποτέλεσμα στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Μπάιντεν προσδοκά να επαναλάβει τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα, η οποία έδωσε νέα πνοή στην εκστρατεία του

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή