«Εσπασε» η ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν – Αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα

«Εσπασε» η ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν – Αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν το Σάββατο στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών  – βάζοντας τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ – με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους Ταλιμπάν.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μία «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής διαπραγματευτή και πολιτικό ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Μπαραντάρ, η πρώτη απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και ανώτερου αξιωματούχου των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία «έσπασε», γνωστοποιώντας την πρώτη αμερικανική αεροπορική επιδρομή μετα την υπογραφή της.

«Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στην Ναχρ-ι Σάρατζ, στην Χελμάντ, κατά μαχητών των Ταλιμπάν που επιτίθενταν ενεργά στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας (…) Επρόκειτο για αμυντικό πλήγμα για να σταματήσει την επίθεση», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο σμήναρχος Σόνι Λέγκετ.

«Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην ειρήνη, αλλά έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε τους Αφγανούς εταίρους μας», προσθέτει στο μήνυμά του, στο οποίο καλεί επίσης τους Ταλιμπάν να σταματήσουν «τις άσκοπες επιθέσεις» και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή