Μεγάλες νίκες του Τζο Μπάιντεν

Μεγάλες νίκες του Τζο Μπάιντεν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το περασμένο Σάββατο, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εμφανιζόταν στριμωγμένος στα σχοινιά, ύστερα από τις απογοητευτικές επιδόσεις του κατά τις τρεις πρώτες προκριματικές εκλογές του κόμματος. Από χθες, όμως, βρίσκεται και πάλι στη θέση του φαβορί, όπου τον τοποθετούσαν οι δημοσκοπήσεις πριν από την έναρξη του προεκλογικού μαραθώνιου, χάρη στις εντυπωσιακές επιτυχίες του στις προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης».

Σε σύνολο 14 πολιτειών, όπου διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές, ο τέως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε σε δέκα, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης σε πληθυσμό (και αριθμό αντιπροσώπων) πολιτείας του Τέξας. Ο 77χρονος κεντρώος πολιτικός νίκησε επίσης στις νότιες πολιτείες της Αλαμπάμα, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας, του Τενεσί και του Αρκανσο, αλλά και στη μεσοδυτική πολιτεία της Μινεσότα, όπως και στη Μασαχουσέτη της Νέας Αγγλίας, γεγονός που μαρτυρεί ότι διαθέτει ισχυρή υποστήριξη σε ένα ευρύτατο γεωγραφικό, φυλετικό και κοινωνικό φάσμα ψηφοφόρων.

Πικρή ήταν η νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για τον αριστερό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποχώρησε και πάλι από τον ρόλο του φαβορί σε εκείνον του αουτσάιντερ. Ο 78χρονος γερουσιαστής επικράτησε στη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια,  όπως επίσης στη Γιούτα, το Κολοράντο και στη δική του πολιτεία, το Βερμόντ, αλλά υστέρησε, σε πολλές περιπτώσεις των επιδόσεων που είχε καταγράψει το 2016, όταν διεκδικούσε και πάλι το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Γεγονός είναι ότι η «Σούπερ Τρίτη» ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δαπάνησε μισό δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για τις προχθεσινές αναμετρήσεις, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία πολιτεία και εγκατέλειψε την κούρσα, καλώντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν. Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία κατέλαβε μόλις την τρίτη θέση στην ίδια την πολιτεία της. Με αυτά τα δεδομένα, οι προκριματικές των Δημοκρατικών εξελίσσονται σε μονομαχία Μπάιντεν – Σάντερς.

Με τα αποτελέσματα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες βράδυ, ο Μπάιντεν είχε εξασφαλίσει στο σύνολο των προκριματικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής 433 αντιπροσώπους έναντι 388 του Σάντερς, 36 της Γουόρεν και 12 του Μπλούμπεργκ. Συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων ώστε να υπάρξει τελική κατανομή των αντιπροσώπων. Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου θα κριθεί το προεδρικό χρίσμα, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 1.991 αντιπροσώπων. Η επόμενη αναμέτρηση θα λάβει χώρα στις 10 Μαρτίου, στις πολιτείες Αϊντάχο, Μίσιγκαν, Μισισίπι, Μισούρι, Βόρεια Ντακότα και Ουάσιγκτον.

Τη δυσαρέσκειά του για τη δυναμική ανάκαμψη του Μπάιντεν εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας, μέσω Twitter, ότι «το κατεστημένο των Δημοκρατικών συσπειρώθηκε και συνέτριψε τον Μπέρνι Σάντερς». Σε άλλο μήνυμά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εγωίστρια» τη Γουόρεν γιατί μένει στην κούρσα «κάνοντας μεγάλη ζημιά στον Μπέρνι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή