Σχέδιο μηδενικών ρύπων σε 30 χρόνια

Σχέδιο μηδενικών ρύπων σε 30 χρόνια

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τον νόμο που αποκρυσταλλώνει τη δέσμευση της Ε.Ε. για μηδενικούς ρύπους το 2050 παρουσίασε, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής από τους ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του κλίματος, που ζήτησαν άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα μέτρα.

«Μεταφέρουμε την πολιτική μας δέσμευση στη νομοθεσία, οδηγούμαστε ανεπιστρεπτί σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα με ορίζοντα τριακονταετίας «προσφέρουν προβλεψιμότητα και διαφάνεια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους επενδυτές». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε ότι η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία «θα είναι σταδιακή και δίκαιη».

«Μηδενικές καθαρές εκπομπές το 2050 ισούνται με παράδοση. Σημαίνει ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», σχολίασε η 17χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σε επιστολή που υπέγραψαν ακτιβιστές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν χρειαζόμαστε στόχους μόνο για το 2030 ή το 2050. Τους χρειαζόμαστε πάνω από όλα για το 2020 και για κάθε επόμενη χρονιά».

Βασιζόμενη στα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας, η Τούνμπεργκ αντιπροτείνει ως εργαλείο τους λεγόμενους «προϋπολογισμούς άνθρακα», δηλαδή τη σύγκριση των ρύπων που εκπέμπει κάθε χώρα με αυτούς που θα όφειλε να εκπέμπει για να υπάρχουν πιθανότητες σταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος. Το εργαλείο αυτό δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εξαντλούν τον προϋπολογισμό της χρονιάς ήδη από το πρώτο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή