Μπλούμπεργκ: 600 εκατ. σε 100 ημέρες

Μπλούμπεργκ: 600 εκατ. σε 100 ημέρες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια καμπάνια 100 ημερών και προσωπικής χρηματοδότησης ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αποχώρησε από το στοίχημα της «Σούπερ Τρίτης» με μοναδική νίκη την περιοχή της Αμερικανικής Σαμόα. Πρόκειται για μια επένδυση που επέφερε απροσδόκητα χαμηλές επιστροφές: παρά το άνοιγμα πολιτικών γραφείων σε 43 πολιτείες, τη διάδοση αμέτρητων διαφημίσεων στο Διαδίκτυο και στην τηλεόραση, τους παχυλούς μισθούς των υπαλλήλων του και τα άπλετα σνακ που προσφέρονταν σε κάθε του συγκέντρωση, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν κατάφερε να βγει ούτε δεύτερος σε έστω μία από τις 14 πολιτείες που συμμετείχαν στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Μετά τα προχθεσινά αποτελέσματα, η υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ εθεωρείτο μαθηματικά καταδικασμένη, με ποσοστό επιτυχίας κάτω του 0,1%. Κατ’ επέκταση δεν προκάλεσε καθόλου εντύπωση η απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα το μεσημέρι της Τετάρτης και να στηρίξει την υποψηφιότητα του μετριοπαθούς Τζο Μπάιντεν.

Η εκθετική άνοδος του Μπάιντεν στις χθεσινές διαμάχες, έπειτα από την ανέλπιστα άνετη νίκη του στη Νότια Καρολίνα και τη στήριξη της υποψηφιότητάς του από δεκάδες στελέχη του κόμματος, θεωρείται και ο κυριότερος παράγων πίσω από την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου, ωστόσο σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Η παρουσία του πρώην δημάρχου στο τελευταίο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών ήταν σχεδόν εξευτελιστική –γεμάτη ασαφή αστεία και αμήχανες προσπάθειες υπεράσπισης ενάντια στην ομοβροντία επιθέσεων από τους υπόλοιπους υποψηφίους– οδηγώντας τελικά σε κάθετη πτώση 20 μονάδων τη δημοτικότητά του.

Η αμφιλεγόμενη πολιτική του «σωματικού ελέγχου» με φυλετικά κριτήρια που εφάρμοσε στη Νέα Υόρκη στα μέσα του 2000 οδήγησε στην παρενόχληση εκατοντάδων χιλιάδων αθώων Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων ανδρών από την αστυνομία, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη στήριξη του Μπλούμπεργκ από τη σημαντική εκλογική βάση των φυλετικών μειονοτήτων. Ωστόσο, ίσως ο σημαντικότερος παράγων του αποτυχημένου εγχειρήματος του Μπλούμπεργκ ήταν η παντελής έλλειψη ενός οράματος για τις ΗΠΑ, πίσω από τις μεγάλες επιταγές και τις προσεγμένες προεκλογικές εκδηλώσεις της καμπάνιας του. Αναλυτές κατέληξαν πως η πιο συχνή λέξη στις προεκλογικές ομιλίες του δισεκατομμυριούχου ήταν «πόροι», ενώ στην τελευταία του συγκέντρωση στο Χιούστον ο Μπλούμπεργκ ανέφερε στο κοινό του πως «αν δεν έχετε ακούσει το σλόγκαν της καμπάνιας μας, τότε μάλλον δαπανήσαμε τόσα λεφτά για το τίποτα». Επειτα από τη σκληρή πραγματικότητα της «Σούπερ Τρίτης» ωστόσο, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ επιστρέφει σε έναν ρόλο αρκετά πιο αποτελεσματικό: αυτόν του γενναιόδωρου χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή