Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από έξι και πλέον ώρες συνομιλιών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή. Η ζώνη ασφαλείας θα τεθεί στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4, ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον νότο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τα σήμερα τα μεσάνυχτα θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία, ωστέ να εκτονωθεί η οξυμένη ένταση του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή.

«Από τα μεσάνυχτα η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η προσωπική επαφή των δύο ηγετών επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση σειράς διεθνών προβλημάτων. Όπως δήλωσε  ο Ρώσος πρόεδρος, οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες αλλά ήταν, ωστόσο, θετικές, με τις δύο χώρες να βρίσκουν μία κοινά αποδεκτή λύση για την εκτόνωση της έντασης στο Ιντλίμπ.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να θέσει τέλος στα δεινά των αμάχων στη Συρία, στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία.

«Δεν συμφωνούμε πάντα με τους Τούρκους εταίρους μας όσον αφορά στις εκτιμήσεις των όσων συμβαίνουν στην Συρία, αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που έχει επιτευχθεί, μέχρι τώρα καταφέρναμε να βρίσκουμε σημεία τομής σε σημεία αμφιλεγόμενα που ανέκυπταν, να καταλήγουμε σε αποδεκτές λύσεις. Αυτό συνέβη και αυτή την φορά», δήλωσε.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε δυόμισι ώρες, ενώ η συνάντηση των αντιπροσωπειών, στην οποία προήδρευσαν οι δύο ηγέτες διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες.

Κοινές περιπολίες από τις 15 Μαρτίου

Η Ρωσία και η Τουρκία θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ως προς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στην ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 6 Μαρτίου. « Συμφώνησαν…να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου του 2020», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η Μόσχα και η Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς, όπως τονίζει το κείμενο της συμφωνίας, οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο κέιμενο, η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή