Συρία: Σε ισχύ η εκεχειρία στο Ιντλίμπ βάσει της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας

Συρία: Σε ισχύ η εκεχειρία στο Ιντλίμπ βάσει της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία και προβλέπει κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτυλίσσεται από τον Δεκέμβριο πολύνεκρη επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έκτοτε επικρατεί «σχετική» ηρεμία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

 Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και το ρωσικό πρακτορείο RIA, το οποίο, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι η εκεχειρία τηρείται και η κατάσταση στο πεδίο είναι ήρεμη.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν μακρές συνομιλίες χθες για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και μετά το πέρας τους ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

Αυτή έχει στόχο να τερματίσει τις σφοδρές μάχες που διαρκούν εβδομάδες σε τμήματα της Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, περιοχή που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία και όπου επενέβη η Τουρκία εναντίον των συριακών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή — περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κινήθηκαν προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία εξάλλου υπέστη βαριές απώλειες, καθώς πολλές δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις σημερινές πληροφορίες για τουρκο-ρωσική εκεχειρία στην Ιντλίμπ, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση», επεσήμανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία (…) Ύψιστης σημασίας είναι τώρα οι ενέργειες του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και των υποστηρικτών του επί του πεδίου, οι οποίες θα δείξουν αν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Η χθεσινή αντεπίθεση των τουρκικών δυνάμεων στον συριακό στρατό 

Λίγα λεπτά νωρίτερα πάντως οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη στην επαρχία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ δύο τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα.

Μάλιστα, η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα πλήττοντας τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συριακού στρατού, που είχε σαν αποτέλεσμα να «εξουδετερωθούν» 21 άνδρες του συριακού στρατού χθες το απόγευμα, γνωστοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πλήγμα έγινε περί τις 16:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στην επαρχία, τα μεσάνυχτα, μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα κατέστρεψε δύο πυροβόλα, δύο συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και «εξουδετέρωσε» 21 άνδρες των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή