Νέες ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές

Νέες ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για την επιδημία του κορωνοϊού κατέκλυσαν τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο και τους επενδυτές να απομακρύνονται από τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών.

Αυξημένος ήταν ο φόβος στην Ευρώπη σε σχέση με τις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον ιό αυξήθηκαν σημαντικά. Μολονότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε περικοπή των επιτοκίων δανεισμού κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους και αδυνατούν να δώσουν επαρκή ώθηση στις εθνικές οικονομίες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε χθες με απώλειες 1,62%, ο DAX της Φρανκφούρτης με 1,51%, ο δείκτης CAC της Γαλλίας με 1,9% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με 1,78%. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε χθες κατά 2,55 %.

Απαισιοδοξία επικράτησε και στις αμερικανικές αγορές, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ ανήλθε στους 11 και η πολιτεία της Καλιφόρνιας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στον πανικό συνέβαλαν και οι ανακοινώσεις των τεχνολογικών κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ, Alphabet, Amazon, Facebook και Microsoft, για παραμονή των εργαζομένων τους στο σπίτι. Στο κόκκινο βρίσκονταν χθες αργά το βράδυ οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων, με τον Dow στο -3,49%, τον S&P στο -3,27% και τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στο -2,93%, ανατρέποντας το ράλι της προηγούμενης ημέρας λόγω της επικράτησης του Τζο Μπάιντεν ως κορυφαίου υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού έσπευσαν χθες οι επενδυτές, με αποτέλεσμα η τιμή του να αυξηθεί κατά 2%. «Προφανώς όσο οι αγορές βρίσκονται υπό πίεση και όσο υπάρχουν περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τον κορωνοϊό, βλέπουμε περισσότερα χρήματα να φεύγουν από τις επισφαλείς επενδύσεις και να διοχετεύονται στα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός», εξήγησε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μέτζερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της High Ridge Futures.

Αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες, ωστόσο οι απώλειες ήταν σχετικά μικρές, καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πρότειναν τη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρά τη μείωση της παραγωγής, η εφαρμογή της οποίας θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει υπερπροσφορά στο δεύτερο μισό του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή