ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκτός κούρσας για το χρίσμα η Γουόρεν

gkat_11_0603_page_1_image_0003

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ανακοίνωσε χθες την απόσυρσή της από τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, αρνούμενη να αποκαλύψει ποιον από τους επικρατέστερους υποψηφίους, τον Τζο Μπάιντεν ή τον Μπέρνι Σάντερς, σκοπεύει να υποστηρίξει. «Ας αφήσουμε λίγο χρόνο, ας πάρουμε μια ανάσα και θα το δούμε», είπε η 70χρονη γερουσιαστής, τονίζοντας ότι σκοπεύει να παραμείνει στη μάχη.

«Οταν ξεκινούσα, μου είπαν ότι υπήρχαν δύο κατευθύνσεις, η προοδευτική, με εκπρόσωπο τον Σάντερς και η μετριοπαθής με εκπρόσωπο τον Μπάιντεν. Εγώ θεώρησα ότι μπορεί να υπάρξει κάτι ενδιάμεσο. Εκανα λάθος», ανέφερε η Γουόρεν, η οποία ήρθε τρίτη στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, παρότι εκπροσωπεί την πολιτεία αυτή στη Γερουσία. Η Γουόρεν σημείωσε με χαρά ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει μετατοπίσει το αντικείμενο της πολιτικής συζήτησης σε ζητήματα που μέχρι πριν από ένα χρόνο παρέμεναν εκτός ατζέντας. Βασικός πυλώνας της προεκλογικής εκστρατείας της Γουόρεν ήταν η μάχη για τον περιορισμό της επιρροής του χρήματος στην πολιτική και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Με φωνή βραχνιασμένη από τις συνεχείς προεκλογικές ομιλίες, έχοντας πλάι της τον σύζυγό της και τον σκύλο τους, η καθηγήτρια του Χάρβαρντ που έγινε γνωστή για τους αγώνες υπέρ των καταναλωτών και εναντίον των τραπεζών, απαρίθμησε τις μάχες αυτές: μεταξύ άλλων για την απάλειψη των φοιτητικών χρεών, την παροχή δημόσιας δωρεάν υγείας και την καθολική πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ερωτηθείσα αν αισθάνεται πικρία για το αποτέλεσμα της Μασαχουσέτης, η Γουόρεν είπε ότι είναι ευγνώμων στους ψηφοφόρους της πολιτείας για το γεγονός ότι την εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά το 2012 χωρίς να έχει καμία πολιτική εμπειρία και συνεχίζουν να την εκλέγουν στη Γερουσία. Ερωτηθείσα αν το φύλο της δημιούργησε πρόσθετα εμπόδια, η Γουόρεν απάντησε ότι αυτή είναι μία ερώτηση παγίδα. «Αν πω ναι, θα με πουν γκρινιάρα, αν πω όχι, εκατομμύρια γυναίκες θα με ρωτήσουν σε ποιον πλανήτη ζω» σημείωσε, υποσχόμενη ότι θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στο μέλλον. Η Γουόρεν είναι η μόνη υποψήφια που έφυγε από τη μάχη για το χρίσμα χωρίς να συστήσει στους ψηφοφόρους της ποιον να ψηφίσουν. Ολες και όλοι οι υποψήφιοι που εγκατέλειψαν τη μάχη έχουν συσπειρωθεί πίσω από την υποψηφιότητα του τέως αντι-
προέδρου Τζο Μπάιντεν.