Μήνυση Ερντογάν εναντίον βουλευτή

Μήνυση Ερντογάν εναντίον βουλευτή

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωγή εναντίον του βουλευτή Ενγκίν Οζκότς, αναπληρωτή προέδρου του κεμαλικού κόμματος CHP, υπέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας του ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (150.000 ευρώ) για πρόσφατες, οξείες επικρίσεις του κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Συριακό.

Οπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου, Χουσέιν Αϊντίν, ο Ερντογάν κατηγορεί τον Οζκότς για «προσβολή των προσωπικών δικαιωμάτων του» και για «πρόκληση της κοινής γνώμης». Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος του CHP είχε παραθέσει συνέντευξη Τύπου, όπου χαρακτήρισε τον Ερντογάν, χωρίς να τον κατονομάσει, «προδότη» και πολιτικό «δίχως τιμή». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επανέλαβε αυτολεξεί τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει ο ίδιος ο Ερντογάν εναντίον του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με αφορμή τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά των κυβερνητικών χειρισμών στη Συρία.

Οζκότς και Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν ότι ο Ερντογάν «δεν σεβάστηκε» τους Τούρκους στρατιώτες που έπεσαν νεκροί στη βορειοδυτική, συριακή επαρχία Ιντλίμπ επειδή δεν ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για τις συνθήκες του θανάτου τους. Οι δηλώσεις τους προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι ανέβηκαν στα έδρανα και συνεπλάκησαν με αντιπολιτευόμενους συναδέλφους τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού απείλησε ότι η χώρα του θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες της με τη Συρία για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Αγκυρας για ευρωπαϊκή στήριξη στην εκστρατεία της εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. «3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του συριακού καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Αδριανούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή