Η Αγκυρα «πληρώνει» τους ρωσικούς S-400

Η Αγκυρα «πληρώνει» τους ρωσικούς S-400

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό και αμυντικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον είναι διχασμένο όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να υποστηρίξει την Τουρκία στην εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τζέιμς Τζέφρι, Αμερικανός απεσταλμένος για το συριακό ζήτημα. Η επισήμανση του Τζέφρι αναδεικνύει πόσο έχει πλήξει την αξιοπιστία της Τουρκίας η απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να προμηθευτεί το προηγμένο ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων στην Ουάσιγκτον σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει. Το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση», είπε χθες ο Τζέφρι, χαρακτηρίζοντας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα «πολύ σοβαρό πρόβλημα για το αμερικανικό Κογκρέσο και το αμυντικό μας κατεστημένο». Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το συριακό ζήτημα είπε ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, ωστόσο πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με περισσότερη υποστήριξη προς την Αγκυρα. Κάλεσε, δε, τους Ευρωπαίους συμμάχους και τα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν σημαντικά την τουρκική προσπάθεια στο Ιντλίμπ.

Η Ουάσιγκτον έχει ενοχληθεί σφόδρα από την απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά του συστήματος S-400 και υποστηρίζει ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά οπλικά συστήματα, ενώ θα μπορούσε να υπονομεύσει και τα αμερικανικά μαχητικά στελθ F-35. Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ είπε χθες πως οι ΗΠΑ έχουν λάβει τουρκικό αίτημα για τη χρήση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot και πως το αξιολογούν στο πλαίσιο όμως του ζητήματος των S-400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή