Συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία

Συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, συμφώνησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χθεσινή, πολύωρη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο. Τα μέτρα που αποφάσισαν και ανακοίνωσαν από κοινού στους δημοσιογράφους οι δύο ηγέτες απέχουν από τις αξιώσεις της Αγκυρας, αλλά επιτρέπουν στον Τούρκο ηγέτη να διασώσει το κύρος του και απομακρύνουν το ενδεχόμενο να έρθουν οι δύο χώρες σε ρήξη λόγω των διαφορών τους στο Συριακό.Οπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, οι συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του κράτησαν έξι ολόκληρες ώρες – σε πρώτη φάση οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις, ενώ στη συνέχεια έγινε συνεδρίαση των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Η σύγκλιση που επετεύχθη αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης, το οποίο διάβασαν στους δημοσιογράφους οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τη διασφάλιση της εκεχειρίας, που επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα, Ρωσία και Τουρκία δεσμεύτηκαν να ξαναρχίσουν τις κοινές περιπολίες τους στο Ιντλίμπ, οι οποίες είχαν διακοπεί από τις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Επιπλέον, συμφώνησαν να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη πλάτους δώδεκα χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4, ο οποίος διατρέχει την επαρχία Ιντλίμπ από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η απόφαση αυτή απέχει πολύ από την τουρκική αξίωση για ζώνη πλάτους τουλάχιστον τριάντα χιλιομέτρων. Επιπλέον, στο κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται ρητά λόγος για απόσυρση του συριακού στρατού πίσω από τα εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα στην Ιντλίμπ, όπως θα επιθυμούσε η Αγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατηγικής σημασίας διάδρομος Μ5, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι από τα νότια προς τα βόρεια, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Αρκετά ουσιώδη προβλήματα σχετικά με την ειρήνευση στο Ιντλίμπ έμειναν κατά τα φαινόμενα ανοικτά από τη χθεσινή συνάντηση κορυφής των δύο ισχυρών παικτών στη συριακή σκακιέρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι διαβουλεύσεις για την Ιντλίμπ θα συνεχιστούν σε τριμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν). Οι λεπτομέρειες για τη χάραξη και την επιτήρηση της ουδέτερης ζώνης παραπέμφθηκαν στα αμυντικά επιτελεία των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε την κυβέρνηση Ασαντ υπεύθυνη για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες στρατιώτες και των δύο πλευρών. Εκφράζοντας την καχυποψία του για τις προθέσεις της Δαμασκού, τόνισε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την εκεχειρία, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να απαντήσει σε τυχόν πλήγματα που θα δεχθεί. Πάντως, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν εκθείασαν το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας και τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υπονόμευση αυτών των σχέσεων εξαιτίας των υπαρκτών διαφωνιών τους στο Συριακό.

Πριν από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, άλλος ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιντλίμπ, όπου ο συριακός στρατός επέφερε μεγάλες απώλειες στους υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές. Οι τελευταίοι προσπάθησαν επίμονα, αλλά ατελέσφορα, να ανακαταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας κωμόπολη Σαρακέμπ, στη συμβολή των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5, που μνημονεύονται στη νέα ρωσοτουρκική συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή