Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη αλλά και σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες καταγράφεται όσο περνούν οι ώρες.

Η Γερμανία ανέφερε σήμερα 134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Συνεπώς, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 534, από τα 400 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη το βράδυ.

Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα, 281, εντοπίζονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη-1

Ακόμη, το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στο έδαφός του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ματέο Μπρούνι, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο ασθενής διαγνώστηκε χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Μπρούνι, τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών του Βατικανού έκλεισαν για απολύμανση, ωστόσο θα συνεχίσουν να δέχονται επείγοντα περιστατικά, ενώ διευκρίνισε ότι για το κρούσμα ενημερώθηκαν οι ιταλικές υγειονομικές αρχές.

Πρώτο κρούσμα σε Σερβία

Εξάλλου το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ.

Ο Λόντσαρ εξήγησε ότι πρόκειται για έναν 43χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στη Βουδαπέστη και πρόσθεσε ότι η κατάσταση του ασθενή είναι καλή.

Πρώτο κρούσμα και στο Καμερούν

Στο μεταξύ και το υπουργείο Υγείας του Καμερούν επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Πρόκειται για έναν 58χρονο Γάλλο πολίτη, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να περιορίσει τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη-2

Το Καμερούν, που βρίσκεται στην κεντρική Αφρική είναι η τέταρτη χώρα της υποσαχάριας αφρικής που καταγράφει κρούσμα του ιού SARS-CoV-2, μετά τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αφρική ανέρχεται σε 29.

Τέλος, και το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, σε έναν Αμερικάνο τουρίστα.

Ο 76χρονος άνδρας έφτασε στις 2 Μαρτίου στο Μπουτάν από την Ινδία. Διακομίστηκε χθες Πέμπτη όπου οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ανακοίνωσε στο Facebook το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Μπουτάν Λοτάι Τσέρινγκ.

Ο ασθενής αναχώρησε από την Ουάσιγκτον στις 18 Φεβρουαρίου και βρισκόταν στην Ινδία από τις 21 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας του Μπουτάν έχουν εντοπίσει περίπου 90 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή στη χώρα. Κάποιοι από αυτούς τέθηκαν σε καραντίνα, αν και κανένας δεν παρουσιάζει συμπτώματα προς το παρόν.

Ισπανία: Πέντε νεκροί – Αύξηση των κρουσμάτων

Πέντε άνθρωποι απεβίωσαν στην Ισπανία αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 80, φθάνοντας τα 345, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές.

Οι νεκροί «ήταν όλα πρόσωπα υψηλού κινδύνου», ηλικιωμένα ή πάσχοντα από άλλες παθολογίες, υπογράμμισε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Φερνάντο Σιμόν, υπεύθυνος του εθνικού κέντρου για τον συντονισμό έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, καταγράφηκαν 82 νέα κρούσματα, το σημαντικότερο άλμα μέσα σε μια ημέρα από την αρχή της επιδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Δύο εστίες έχουν εντοπισθεί από χθες, Πέμπτη, σε δύο κέντρα υποδοχής ηλικιωμένων στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίες μπορεί «να εμφανίσουν σημαντικότερη θνησιμότητα», πρόσθεσε ο Σιμόν, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου κλεισίματος αυτού του είδους των κέντρων.

Μια 99χρονη γυναίκα και ένας 76χρονος άνδρας, οι οποίοι φιλοξενούνταν σ' αυτά τα δύο κέντρα, απεβίωσαν, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Μαδρίτης χθες, Πέμπτη, το βράδυ και σήμερα το πρωί.

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη-3

Η ανακοίνωση πέντε θανάτων αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος από τους οποίους είχε συμβεί στις 13 Φεβρουαρίου, ανησυχεί την ιατρική κοινότητα επειδή αποδεικνύει πως ο ιός κυκλοφορούσε για εβδομάδες μέσα στη χώρα.

«Οι νεκροί αυτοί φαίνεται ότι αποδεικνύουν πως ο ιός είχε φθάσει νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε», δήλωσε στην εφημερίδα El Pais ο Άντονι Τρίγια, επικεφαλής της υπηρεσίας προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας του Hospital Clinico της Βαρκελώνης.

«Τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα είναι τα πιο σοβαρά κρούσματα λοιμώξεων οι οποίες συνέβησαν πριν από εβδομάδες. Πόσα είναι; Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε. Πότε εκδηλώθηκαν; Δεν γνωρίζουμε ούτε αυτό», πρόσθεσε.

Έξι νέα κρούσματα στη Ρωσία

Έξι νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για Ρώσους πολίτες, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στην Μόσχα και ένας στο Νίζνι Νόβγκοραντ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτροπής, και οι έξι είχαν επισκεφθεί την Ιταλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι η κατάσταση των έξι Ρώσων είναι ικανοποιητική και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Το Reuters σημειώνει πως, μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ρωσία φθάνει συνολικά τα 13.

Σε απομόνωση τμήμα νοσοκομείου στο Τορίνο

Σε απομόνωση βρίσκονται 30 γιατροί και νοσοκόμοι και άλλοι τόσοι ασθενείς στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο. Ένα ζευγάρι εβδομηντάχρονων είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό με διάγνωση απλής γρίπης, ενώ επρόκειτο για κορωνοϊό.

Το ζευγάρι δεν πληροφόρησε τους γιατρούς ότι πρόσφατα είχε συναντήσει τον γιό του, που εργάζεται στην πόλη Λόντι της Λομβαρδίας, δίπλα στη «κόκκινη ζώνη» που βρίσκεται σε απομόνωση.

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη-4

Ο 70χρονος άνδρας παρουσιάζει τώρα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπάρχει γενικότερη ανησυχία, διότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τορίνο, με μεγάλο αριθμό ασθενών. Κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να ληφθούν επιπλέον μέτρα προφύλαξης.

Πρώτος θάνατος στην Ολλανδία

Ένας 86χρονος άντρας, που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, απεβίωσε την Παρασκευή στην Ολλανδία, ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στη χώρα εν μέσω της επιδημίας, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Ο άντρας πέθανε σε νοσοκομείο στο Ρότερνταμ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του ιού στις 27 Φεβρουαρίου και από τότε έχουν σημειωθεί συνολικά 82 περιστατικά στη χώρα.

Σε απομόνωση μέλη του πληρώματος και εργάτες σε πλοίο στο λιμάνι της Νάπολης

Εννέα μέλη του πληρώματος πλοίου που βρισκόταν υπό επισκευή έχουν τεθεί σε απομόνωση στο λιμάνι της Νάπολης, όπως προβλέπεται από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού.

Το πλήρωμα ήρθε σε επαφή με 40χρονο επιβάτη θετικό στον κορωνοϊό, ο οποίος αποβιβάσθηκε σε λιμάνι της Τυνησίας.

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει χώρες και αγορές – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη-5

Πρόκειται για το πλοίο Gnv Majestic και η πλοιοκτήτρια εταιρία έκανε γνωστό ότι μέχρι αυτή την στιγμή, στην Νάπολη, δεν έχουν διαγνωσθεί κρούσματα του ιού. Ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μέρος του πληρώματος έχει παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

S&P: Ο κορωνοϊός μπορεί να κοστίσει 211 δισ. δολάρια στις οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος S&P Global Ratings, ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη κάτω του 3%, ενώ οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση», ανέφερε σε έκθεση του ο διεθνής οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή