ΠΟΥ: Υπάρχει ακόμα χρόνος

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aκάθεκτος εξακολουθεί να μεταδίδεται με την ταχύτητα της φωτιάς ο κορωνοϊός COVID-19 σε όλο τον κόσμο και ήδη έχει προσβάλει τουλάχιστον 96.800 άτομα σε 81 κράτη, ενώ έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.300 θανάτους, εκ των οποίων μόνο οι 287 εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας. Κατά τη χθεσινή του ενημέρωση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Γκεμπρεγέζους επισήμανε ότι η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδο πανδημίας, παρά τα «εξαιρετικά ανησυχητικά σημάδια». Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις του κόσμου «να δράσουν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα», εκφράζοντας το παράπονο ότι «κάποια κράτη δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την υγειονομική απειλή ή αποφάσισαν ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα». «Δεν είναι η στιγμή της παραίτησης, δεν είναι στιγμή για δικαιολογίες, είναι η ώρα να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας», κατέληξε.

Η διαρκής εξάπλωση του παθογόνου παράγοντος έχει ήδη διαταράξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην Ιταλία, μία από τις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, με 148 θανάτους και περισσότερα από 3.858 κρούσματα, «μπήκε λουκέτο» μέχρι τις 15 Μαρτίου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και σε κάθε άλλο τόπο συνάθροισης, ενώ απαγορεύθηκαν και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. Ματαιώθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις, ενώ η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλει το δημοψήφισμα της 29ης Mαρτίου για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Δάσκαλοι και καθηγητές στράφηκαν στη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα online. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αποφάσισε να ακυρώσει τις τελετές για τη Γιορτή της Γυναίκας, οι οποίες επρόκειτο να διοργανωθούν στις 8 Μαρτίου στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ενώ γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες ότι ματαιώθηκε ο Μαραθώνιος του Παρισιού, καθώς η χώρα ήδη θρηνεί έξι θύματα από τον COVID-19.

Σε περιοριστικά μέτρα προχώρησε χθες και η κυβέρνηση της Τεχεράνης, όπου μαίνεται η επιδημία, με 3.513 κρούσματα και 107 θανάτους, καθώς έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τον Απρίλιο, ενώ απαγόρευσε και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό. Η UNESCO προειδοποίησε ότι εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα, από τη διακοπή λειτουργίας σχολείων κ.ο.κ. σε όλο τον κόσμο.

Στη Βρετανία, όπου πολλαπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας τα 115 και καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της επιδημίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι πιθανώς να υπάρχει μεγάλη τοπική μετάδοση του κορωνοϊού και ότι ήδη οι αρμόδιοι φορείς έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους προκειμένου να περιορίσουν και να καθυστερήσουν τη μετάδοσή του.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς πλέον έχουν αναφέρει κρούσματα 18 πολιτείες και οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 11. Η Καλιφόρνια, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ (54) και κατέγραψε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19, κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να επιταχύνει και να συντονίσει καλύτερα τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας. Δεν επετράπη ο ελλιμενισμός στο Σαν Φρανσίσκο του κρουαζιερόπλοιου «Grand Princess», που επέστρεψε από κρουαζιέρα στη Χαβάη. Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσον, τουλάχιστον 11 επιβάτες του και δέκα μέλη του πληρώματος εμφανίζουν συμπτώματα που πιθανώς να υποδεικνύουν ότι έχουν προσβληθεί από τον φονικό κορωνοϊό, και δεν θα επιτραπεί στο σκάφος να δέσει προτού αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας των επιβαινόντων. Οι αμερικανικοί υγειονομικοί φορείς αναμενόταν να προμηθεύσουν διαγνωστικά μέσα στο κρουαζιερόπλοιο χθες το απόγευμα. Το «Grand Princess» πιθανώς να συνδέεται με δύο κρούσματα COVID-19, το ένα εκ των οποίων θανατηφόρο. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ακύρωσαν τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική διοίκηση για την Ευρώπη, με έδρα τη Γερμανία.

Θύμα της επιδημίας και η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που θα κλείσει για «προληπτικούς λόγους», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 στον τομέα αυτόν της Δυτικής Οχθης. Αργά το βράδυ, η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 30 ημέρες και ακύρωσε όλες τις κρατήσεις ξένων ταξιδιωτών. 

Τέλος, υγειονομικές αρχές του προκατασκευασμένου νοσοκομείου της Γουχάν προειδοποίησαν ότι βλέπουν αύξηση των περιπτώσεων με κορωνοϊό ασθενών που πήραν εξιτήριο, αλλά επιστέφουν και διαγιγνώσκονται για δεύτερη φορά με COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή