Μ. Πρίτσαρντ: «Νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για προσφυγικό»

Μ. Πρίτσαρντ: «Νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για προσφυγικό»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, «που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ελλάδας» ζητεί ο Μαρκ Πρίτσαρντ, βουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Βρετανός αξιωματούχος είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδομών, τους επικεφαλής της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής, αλλά και βουλευτές από μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος.

«Πρώτα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», λέει. «Δεύτερον, καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση να κινηθεί γρήγορα. Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσει πλήρως την υπάρχουσα συμφωνία με την Τουρκία ή να την αναθεωρήσει και πιθανώς να την ενισχύσει». Ο κ. Πρίτσαρντ αφήνει στους διπλωμάτες και στους πολιτικούς τη συζήτηση γύρω από το τι πυροδότησε την πρόσφατη «σημαντική αλλαγή», όπως τη χαρακτηρίζει, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσέχει να μην κάνει λόγο για «εντάσεις», αλλά για «έξαρση δραστηριότητας». «Οταν παρέλθει η τωρινή έξαρση δραστηριότητας στα σύνορα, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ευκαιρία να πιέσουν από κοινού την Ε.Ε. για προγράμματα μετεγκατάστασης (relocation and resettlement), ώστε να κατανέμονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αυτό όμως προβλέπεται και στην υπάρχουσα συμφωνία, η οποία, όπως παραδέχεται ο Βρετανός βουλευτής, δεν έχει τηρηθεί. Τι θα αλλάξει τώρα;

«Η κατάσταση είναι πιο επείγουσα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αν δείτε την κατάσταση στα νησιά, απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε καν βραχυπρόθεσμα. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο αριθμός ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα έχει αυξηθεί εκθετικά». 

Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πρίτσαρντ εκτιμά ότι ακόμη και μια κυβερνητική αλλαγή στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία των Πρεσπών. «Στο VMRO (συντηρητικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας) υπάρχει μια νέα, πιο φωτισμένη ηγεσία. Από τις συζητήσεις μου με πολιτικούς στη χώρα θεωρώ ότι, παρά τις εικασίες περί του αντιθέτου, δεν θα υπάρξει αλλαγή στάσης ως προς τη συμφωνία», σημειώνει. Η «υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία» του είναι αυτή τη στιγμή η Βοσνία, στην οποία οι φυγόκεντρες τάσεις αυξάνονται και δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Με βάση τις συμφωνίες του Ντέιτον, ο ΟΑΣΕ βοηθάει εδώ και σχεδόν 25 χρόνια τη χώρα να οικοδομήσει σταθερούς θεσμούς. «Ομως, ένας-δυο παίκτες της περιοχής βλέπουν την επέτειο των 25 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας ως ευκαιρία να ξαναγράψουν την Ιστορία. Αυτό δεν θα ήταν καλό για την περιοχή» υποστηρίζει, αρνούμενος να σχολιάσει τις εκτιμήσεις αναλυτών για εκκολαπτόμενη συμφωνία μεταξύ Σερβίας -Κροατίας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, για νέα διχοτόμηση της Βοσνίας με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία. «Δεν θα πω περισσότερα για τη Βοσνία», λέει, «γιατί είναι ο επόμενος σταθμός μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή