Reuters: Στα τουρκικά σύνορα με την Ευρώπη «όλοι είναι Σύροι»

Reuters: Στα τουρκικά σύνορα με την Ευρώπη «όλοι είναι Σύροι»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σύροι που έχουν κατασκηνώσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα πιστεύουν πως οι ελπίδες τους για να βρουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπονομεύονται από τις χιλιάδες μεταναστών που βρίσκονται στην περιοχή και οι οποίοι προέρχονται από περισσότερο ασφαλείς χώρες.

Εξαιρετικά λιγότεροι σε αριθμό από τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι Συροι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του εμφύλιου πολέμου αναφέρουν πως οι υπόλοιποι μετανάστες επωφελούνται από τις περιστάσεις για οικονομικούς λόγους, παριστάνοντας τους πρόσφυγες από τη Συρία

«Θυμώνω όταν συναντάω ανθρώπους από το Μαρόκο, το Πακιστάν ακόμα και το Αφγανιστάν», λέει ο 20χρονος Γέχια Ράις από το Χαλέπι της Συρίας, μία περιοχή στην οποία έχουν διεξαχθεί πολύ σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

«Αν στα σύνορα βρίσκονταν μόνο 2-3 χιλιάδες Σύροι, τότε ίσως η Ελλάδα να άνοιγε τα σύνορα. Ξέρουν ότι είμαστε αληθινοί πρόσφυγες», προσθέτει.

Ένας άλλος Σύρος, ο 16χρονος Λαμπίμπ Μόργκι, σημειώνει: «Δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, την Αλγερία και το Πακιστάν. Ακόμα και στο Αφγανιστάν η κατάσταση είναι καλύτερη από τη Συρία. Εμείς έπρεπε να φύγουμε επειδή η κυβέρνησή μας θα μας σκότωνε ή θα μας εκτόπιζε».

O Ράις και Μόργκι  φεύγουν από τον συνοριακό καταυλισμό για να φορτίσουν τα κινητά τους και να πάρουν πρωινό σε ένα φτηνό καφενείο στο Καράαγατς, ανάμεσα σε γέρους που παίζουν χαρτιά.

Λίγο πιο δίπλα, βορειοαφρικανοί μετανάστες  λένε ότι έφθασαν στα σύνορα χωρίς χαρτιά ώστε να μπορέσουν να ισχυριστούν ότι είναι Σύροι και να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους για άσυλο, αν καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη. 

«Οι ηγέτες μας είναι τόσο διεφθαρμένοι που δεν έχουμε καμία ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης», λέει στο Reuters ο Μαροκινός Νπάντερ Αμπάσι.

Εάν ο θεός θελήσει και φτάσω στην Ευρώπη, θα πω ότι είμαι από τη Συρία, αλλιώς θα με στείλουν ξανά πίσω».

Δίπλα του, φίλοι επιδοκιμάζουν γνέφοντας το κεφάλι καθώς πίνουν τούρκικο τσάϊ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή