Δύο τελετές ορκωμοσίας στο Αφγανιστάν

Δύο τελετές ορκωμοσίας στο Αφγανιστάν

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KΑΜΠΟΥΛ. Δύο ξεχωριστές τελετές ορκωμοσίας, των υποψηφίων που υποστηρίζουν ότι κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές, έγιναν χθες στο Αφγανιστάν. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο, αναδεικνύοντας τον νυν πρόεδρο Ασράφ Γκανί νικητή με το οριακό ποσοστό του 50,62%, αντί του αντιπάλου του, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. «Είναι τρομερά θλιβερό και επικίνδυνο», σχολίασε ο πρώην εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη χώρα, Κάι Εντε. «Δύο παράλληλες τελετές! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στην τελετή του Γκανί παρευρέθη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη χώρα, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Στην τελετή του Αμπντουλάχ, ο υποψήφιος υποστήριξε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι είχαν κενά, το βιομετρικό σύστημα που είχε στόχο τον περιορισμό της νοθείας δεν λειτούργησε σωστά και η υποψηφιότητά του αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τον εκλογικό μηχανισμό. «Αν αποδεχθώ τη νίκη του Γκανί θα είναι το τέλος της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Αμπντουλάχ.

Στους εκλογικούς καταλόγους του Αφγανιστάν είναι εγγεγραμμένοι 9,6 εκατ. ψηφοφόροι, αλλά η αποχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν τεράστια. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι άκυρες ψήφοι έφθασαν το 1 εκατ., ενώ οι ψήφοι επί των οποίων βγήκε το αποτέλεσμα μετρήθηκαν μόλις 1,82 εκατ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν μετέχουν στην κυβέρνηση της χώρας αλλά προβάλλουν στρατιωτική ισχύ σε μεγάλο μέρος της. Η συμφωνία, στη διαπραγμάτευση της οποίας δεν έλαβε μέρος η κυβέρνηση της Καμπούλ, προβλέπει τους όρους της απόσυρσης των περισσότερων ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή