Τουρκία και Ρωσία σε νέες διαβουλεύσεις

Τουρκία και Ρωσία σε νέες διαβουλεύσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να θωρακίσουν την εύθραυστη εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καλύπτοντας τα κενά της πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν, θα επιχειρήσουν στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις τους στην Αγκυρα.

Κατά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στη Μόσχα –την τρίτη από τις αρχές Ιανουαρίου– οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος πλάτους 12 χλμ. στην επαρχία Ιντλίμπ, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4, ο οποίος διατρέχει τη Συρία από Δυσμάς προς Ανατολάς. Κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτών αναμένεται να ξεκινήσουν στον εν λόγω διάδρομο τη 15η Μαρτίου, εφόσον οι δύο στρατιωτικές αντιπροσωπείες συμφωνήσουν επί των λεπτομερειών που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός τηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, με σποραδικές και περιορισμένες μόνο παραβιάσεις. Την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις της συμφωνίας. Χθες, όμως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι ο συριακός στρατός έχει παραβιάσει 16 φορές τη συμφωνία από τη στιγμή που άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή, αν και τα κρούσματα που ανέφερε σχετίζονταν μόνο με προειδοποιητικά πυρά.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Δαμασκός είχε αναφέρει παραβιάσεις της εκεχειρίας από τζιχαντιστές, σε επεισόδια που άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζεται η εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που εκπροσωπεί την τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. Δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση άνω των εννέα χρόνων τον Σελτσούκ Μιζρακλί, πρώην δήμαρχο της κουρδικής πόλης Ντιγιάρμπακιρ, τον οποίο καθαίρεσε η κυβέρνηση με την κατηγορία ότι είναι μέλος της παράνομης, αποσχιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ορίσει επιτρόπους σε 32 δήμους κουρδικών περιοχών, καθαιρώντας τους εκλεγμένους δημάρχους που προέρχονταν από το HDP. Περισσότεροι από 20 δήμαρχοι έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια ή περιμένουν να δικαστούν για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή